Thursday, July 8, 2010

ANDA SEMEMANGNYA BOLEH PERASAN MUDA JIKA....

Terlambat sikit I update blog hari ni...... sebabnya I sibuk mengudate blog sekolah lama I... kawan2 I dah perli2 "rajin sangat" I update "blog sekolah" sampai bersawang2..... tu yg kelam kabut update tu, sibuk dgn blog sendiri la katakan..

Oh nampaknya masalah HANTU KAIN yang menyelubungi misteri banglo kawan I tu masih belum mendapat jawapan yg jitu. Apa I nak jawab kat kawan I tu ya? Maybe I nak cakap bahawasanya, rata-rata "agen2 penyiasat" yang I lantik secara tak bertauliah kat blog I ni sepakat mengatakan bahawa ianya adalah kerja-kerja benda halus.

Ok kita lupakan seketika tentang misteri nusantara tersebut. Nak upload seketika apa yg masih lg tertinggal dlm galeri handphone sebelum ianya I delete...

Gambar-gambar yang I ambil ketika di rumah nenek..... seronoknya masih ada nenek even hanya " meminjam" nenek IRP... nenek I sendiri dah lama meninggal dunia. IRP selalu kata I tak malu pinjam nenek dia.... T ____ T... nangis nih...





Nenek sgt suka menghabiskan masanya menanam bunga...


pokok-pokok yg ditanam cara begini oleh nenek mengimbaukan
kenangan I pada kampung halaman sendiri..

Yg bestnya dan paling membanggakan, baju raya kami 2,3 tahun lepas masih mendapat sentuhan air tangan nenek... tahun ni nenek dah tak larat dah menjahit untuk kami lagi..



Ini la kebaya unggu hari raya 3 tahun lepas hasil tanggan nenek... sebab tu
bila dikatakan unggu adalah warna yg dijangka
popular untuk raya tahun ni... I dah tak pilih unggu lagi dah..
warna apa yg I pilih? Jeng jeng jeng.....tunggu raya nanti!!! hahaha..



Jubah putih yg juga hasil jahitan nenek untuk I, cucu menantu..

You all masih ada nenek ke? Yang sedewasa I, amat jarang yg masih ada nenek... melainkan mereka anak sulung. Selagi masih ada nenek, selagi itu anda boleh la perasan yang anda muda belialagi...... huhu......mcm I ni...(walau meminjam nenek orang...).

p/s : Sesiapa lagi yg nak perasan muda mcm kami........ sila "Yuhuuu kami pun masih ada nenek" kt ruangan komen di bawah untuk buat declaration....



25 comments:

  1. GabanMorka ~ alhamdulilah memang begitulah orangnya harap2 dpt diwarisi kpd cicitnya yg 3 org tu.

    ReplyDelete
  2. waa..

    i sllu gaduh dgn nenek i..
    tah la sbb ape..

    kalau i nk bj raya purple lg boley kot..last year purple..dis year..tah la, my mum da belikan.. hope jgn hijau pak terap..

    ReplyDelete
  3. ya ke Ms Bubble? Siannya...maybe sbb wajah u seiras beliau kot?

    Hijau Pak Terap pun ok apa.. I kdgkala suka mencuba sesuatu yg ganjil even menghodohkan rupa I..hehe.. tp I sgt elergi dgn warna turquoise...mmg "menghancuskan" terus warna kulit I..

    ReplyDelete
  4. bestnya nenek leh jahit baju, nenek kita ada lagi tapi dia suh hantar sendri baju gi tailor *nanges*

    tapi nenek rajin masak la, tu yg selalu ngelat turun dapur tu time dia ada heheh.

    ReplyDelete
  5. Mummy ni dah jadi nenek pada 3 cucu tapi masih muda dan vogue tau...

    ReplyDelete
  6. Cucu Mummy baru 3 orang??? Mummy kalah!!! Yeyyy!! Cucu kita dah 12 org tau!!!! Hasil dr 4 org anak sedara.

    ADIA ~ nenek mmg selalu memanjakan cucunya.. don't worry...mesti dia tak marah klu nk ngelat masak pun..

    ReplyDelete
  7. nenek fie meninggal 2 tahun lepas time fie sebelah nenek bacakan Yassin. fie la orang yg paling teruk nangis antara semua, sbb fie rapat dengan nenek. sblm nenek koma, nenek pesan kat fie, kalau dia meninggal, bacakan Yassin dengan Al-Quran yang dia belikan.

    bengkak dan saket kepala tak terkata akibat menangis. sepanjang 22 tahun hidup waktu tu, itu kali pertama fie berdepan dengan kematian keluarga terdekat.

    ReplyDelete
  8. Innalilahiwainailahirojiuun.. Takziah Fie..

    Syukurlah Fie dah laksanakan wasiatnya. Tak semua org mampu laksanakan wasiat org. Mudah2an rohnya tenang di samping-Nya.

    ReplyDelete
  9. dulu aku cucu kesayangan atok, tp atok dah lama meninggal (masa aku umuq 15 thn)...tinggal embah....skrg ni kalau aku blk kg dan dia tahu sure dia tel umah mak aku suh aku dtg umah dia....

    maklumlah aku lah satu2nya cucu yg suke nginep rumah dia (kadang sampai seminggu), tlg nenek pungut beku...bg makan lembu...pijak badan dia...ala biasalah MM kat kampung biasalah benda tu semua kan...

    nenek aku dah ada 17 cicit...tp aku blm ada cucu....

    ReplyDelete
  10. Bestnya BB ko masih ada embah lg.. kiranya ko betul2 boleh perasan muda la klu mcm ni... embah aku klu hidup lg pun entah umurnya berapa la skrg agaknya, masa aku kecik pun dia dh terlalu tua. Tp tu la yg bestnya bila masih ada embah, kita ada port utk melepak dgn sepupu2. Pagi2 buta dah sampai rumah embah nk menayang baju raya, nak makan pelbagai juadah raya...mmg meriah sgt2 masa tu.

    ReplyDelete
  11. oh ya ke? Gmbr bunga tu ke? u kena tengok hasil photoshoot blogger kita yg nama Ms BUBBLESPHOTO tu.. lg ngetop...camera canggih la katakan.. I sgt malu dgn hasil photo2 I yg cincai ni. Anyway thanks Hamzah.

    ReplyDelete
  12. tak..sbb die sllu bt per kara bkn2..

    kdg2 die marah my mum..and i akn marah nenek i plak..

    OMG! MM ..selame ni i buke blog u using netbook aje, ari ni br luas mata memandang layout u..puas hati!!

    ReplyDelete
  13. Eh Ms. Bubble.. u guna akaun lain plak Miss Kikki...ingatkan sapa la td.. I dah suruh Hamzah gi tengok gmbr cantik2 yg u snap kt blog u yg lg satu tu.

    OO sbb nenek suka marah emak ya..takpe la bwk bersabar je, kdg kan org tua kan mmg mcm tu, sensitif & mungkin nk mintak perhatian agaknya.

    ReplyDelete
  14. yuhuuuu

    ada nenek lagik, so masih muda lagik la kan mm kan...

    nenek suami ;)

    ReplyDelete
  15. Di Lembah Hunza, rata2 umur warga emasnya ialah antara 90 - 110 tahun. Kalau umur 60 di sana kira muda lagi. Tetapi mereka tak ada kilang, naik basikal, dan banyak berzikir, kurang makan daging, banyak makan bijian dan buah-buahan.
    Carilah di google tentang rahsia penduduk Lembah Hunza.

    ReplyDelete
  16. PERTAMA...
    Jangan makan terlalu banyak melebihi keperluan.Orang Hunza hanya makan 2 kali sehari.
    KEDUA...
    Jadikan sayur dan buah-buahan segar sebagai diet harian.Lebihkan makan sayur-sayuran mentah.Kurangkan makan daging.
    KETIGA...
    Amalkan berpuasa seminggu sekali.Amalan yang dipraktikkan masyarakat Hunza ini berjaya merawat stres dan memberi ketenangan minda.
    KEEMPAT...
    Berjalan kaki sejauh 15 hingga 20 kilometer sehari.Itulah formula terbaik mengekalkan kesihatan sepanjang hayat amalan puak Hunza.

    ReplyDelete
  17. haha..
    i x perasan nick name i dah laen..

    :-)

    ish...xde la MM, i pon bdk br belajar..blom byk ilmu lg, x smpai dada lg, br smpai kt buku lali..
    hahaha..

    ReplyDelete
  18. hubby ada nenek lagi...so mama pun pinjam nenek dia gak ler....alhamdulillah masih sihat lagi nenek hubby ni....

    ReplyDelete
  19. Rata-rata semua "pinjam" nenek suami je ni.. tapi takpe Hany, Mama Miraki... best je kan sbb masih ada "nenek pinjam" kan? Masih ada tempat utk manja2 & perasan muda..

    MS ~ 60 masih dikira muda di Hunza?? Abih klu 30an dikira remaja lg la kan.....hehehe...Mari kawan2 kita pindah ke Hunza supaya kita digelar remaja di sana. Yg 20an digelar remaja sunti.

    Aku tak nak la kalau umur aku sampai ratus2....ngeri aku!!

    Ms Bubble ~ pix2 yg u ambik mmg cantik.. teruskan pembelajaran U tu.

    ReplyDelete
  20. huhuhu...sedih, dah takde nenek....

    ReplyDelete
  21. sama la Akak pun Zul...tumpang nenek org je....

    ReplyDelete
  22. sy pun stil ada nenek...cuma datuk jer dh tkde.. ;)

    rindu nk makan masakkn dia...semua sedap2 belaka..tp tkkn dpt sampai bila2 kot...sebab dia dah tk berdaya nk bergerak..lumpuh 1/2 badan..huhu...

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    SYUKUR

    ReplyDelete
  23. ooo sakit ahmar ya Nabilah....siann kan.... tp sedikit sbyk tentu Nabilah pun mewarisi kehebatan air tangannya memasak kan..selalunya begitu.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...