Saturday, July 10, 2010

BAJU RAYA PUN TAK BOLEH DIMAKAN...... tapi...




Malam-malam yang panas macam ni... kalau dpt makan ABC atau Laici Kang kat hujung kampung My MIL ni memang sedap. Tapi nak tunggu budak-budak tido tak tido2 la pulak....

So, ngendap le kejap forum ni tadi.... tapi masih jugak tak dapat idea.

Mesin jahit apakah yg paling ekonomik sikit utk orang yang jarang2 guna macam I ni?? Yang murah sikit, yang susah nak rosak, yang senang nak simpan..... wah! macam2 kreteria..... sgt cerewetnya.



Biar cerewet takpe.... sebab mesin lamaku itu sudah nazak, penutup papan dah pun patah....sejak saat itu, tak dapat I nak menggedix lagi menjahit tudung2 kegemaranku.... ya kenapa? pelik? I dulu memang rajin menjahit tudung... tudung ekin.... oh mahal rupanya ya puan2 jahitan tepi untuk tudung tu?

Ala maksud I, jahit ala2 zig zag tu la... bukan jahit tepi yg biasa2 mcm yg kita jahit dlm baju kurung tu........ sgt tak berbaloi...melainkan kalau kita ada mesin jahit tepi sendiri. Lebih baik kalau nak jahit tudung, jahit lipat je, baru berbaloi sikit.

Tu la I ni.... dari kecik berangan nak jadi designer.... tapi tak kesampaian.... time dah nak raya, baru sibuk nak beli mesin jahit. Kan lebih baik duit tu I belikan jambangan bunga yg kawan I kata dah buruk sgt tu......ishh!! tak baik tau kawan I ni..... I beli bunga tu mahal, dia kata buruk.. ah malas la nak layan kau... I kalau boleh, rumah I ni tak payah ada bunga2an... biar kosong je, anak2 boleh berlari2 sesuka hati... Teringat kata-kata si Shashal ketika I membelek2 bunga2an...

"Mama, bunga boleh makan ya Mama?"

I memandang ke wajahnya, dlm hati berkata :

"anak I bertanya sbg kanak2 yg curious nak tahu ke atau dia perli I?".. hahaha... Ya sayang... bunga memang tak boleh dimakan, membazir ke kalau Mama beli bunga??


P/S : tapi baju pun tak boleh dimakan sayang....tapi baju kita bergerobok2 jugak kan? dan... kalau kereta mainan Shashal pun boleh dimakan, mama pun dah kenyang agaknya...



















8 comments:

  1. ABC..lai chi kang...sedapnya....laaa MM wat apa nak tunggu budak2 tu tidooo...bawak aje sekali..hehehehhe...bestnya balik kg...

    ReplyDelete
  2. Mama ~ sudahnya memang kami bawak pun Shasal sekali... sbb merengek2 kata nk makan mee. Baru nak date pun tak jadi.. hehe..

    ReplyDelete
  3. Tulah mlm2 ni mmg panasz... Hihi sungguh comel bile bdk kecik tya camtu... Hihi... Td tgh mlm pekena nescafee ni tak pasal2 kol 3 pg tak tdo n ngantuk lg.. tak pasal2 lyn worldcup sorg2.. En.husband plk dah sampai south africa ( tido)

    ReplyDelete
  4. Nana... rajinnya Nana tengok worldcup... alahaiii jelous plak I, napa la I tak minat bola..

    Si kecik I yg bujang tu mmg mcm tu Nana..rajin bertanya tp kalau si Kakak pulak tak suka berjln shopping2 ni klu ayahnya tak ikut.. tu yg buat Mamanya jd jimat tu. Hehehe.

    ReplyDelete
  5. Sam,
    Baju raya kain siam itu benar2 menginsafkan.

    Orang lain pasti tidak memahami apa yang aku katakan ini.

    ReplyDelete
  6. MS ~ hahaha... tapi sebenarnya kalau kita tahu menggayakannya kain siam pun boleh kelihatan spt sutera ratusan ribu.. tp mmg menginsafkan..

    By the way, bersyukur aku bilamana aku dh mula meningkat remaja, kau belikan aku baju raya yg cantik2.. aku masih ingat lg baju pink yg ko belikan tu.. mmg cantik sgt, kainnya lembut, corak abstrak...aku gembira sgt masa tu. Aku rasa baju aku lebih cantik dr baju Ustazah S.A dan CT...hahaha...Sapa tah yg menjahitkannya... lupa plak aku?

    ReplyDelete
  7. PANAS2 MINUM ABC MEMANG SEDAP...TAK INGAT ORANG KAT SEBELAH....

    ReplyDelete
  8. Betul tu Zai...Akak paling suka yg dlm dia penuh kacang.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...