Saturday, July 10, 2010

PANGKAT MERUBAH SIKAP???


Salam semua.... pagi ni di rumah mertua..

Apa cerita pagi ni? Pagi-pagi masak kuah kacang pool ~ resepi ada di sini (klik sendiri ya!).


tadi I curi gambar kacang pool ni dari matsomherbs..


Terbaca entry terbaru Matsomherbs pagi ni tentang kisah kawan.... Oh...tentang pangkat dan darjat?? Aduhai... itu memang dah lumrahnya begitu En. MS... 20 tahun tak kan sama...zaman persekolahan tak kan sama dgn zmn kerjaya, pantai lagi kan berubah... ini kan pulak manusia.

Tapi I memanjat syukur ke hadrat Illahi, sebab kawan-kawan I tidak demikian buruk sikapnya, especially teman-teman Kashmirku itu... ahaks....:P :P .... betul tak uolls? Even uolls punya pangkat yg busar, rumah yg busar dan.....badan kedudukan yg busar... tetapi alhamdulilah... masih begitu jua la sikapnya dari dulu, kini dan selamanya...... eh cop cop...tak tahu la nanti kalau dah jadi bilionaire tiba-tiba berubah ke....wallahualam... manusia biasa la katakan, bukannya malaikat... hu hu............ harap2 tidak...

Sebut pasal perubahan sikap ni kan... memang adakalanya masa merubah segalanya, kadang2 mungkin atas faktor perkahwinan.... Ada yg berubah jadi lebih baik, ada yg makin ke arah negatif... mungkin terpengaruh dgn sikap pasangan yg inginkan mereka begitu dan begitu. Rata-rata kawan2 I berubah jadi lebih baik bila dah 20 tahun tak jumpa.... biasa la kan.... rumah kata pergi, kubur kata mari... kalau tak berubah jugak tak tau la tu...

Yang berubah jadi negatif pun mungkin sebab banyak sgt mengata orang... oppsssss!!!!! syyyyyy!!!!tak sangka I boleh berkata-kata begini di pagi ini...... adakah ini keluar dari mulut Miss Mirror??? Maaf ya.... ada unsur-unsur "kelazeran mulut" di situ....

Tapi sbg satu pengajaran pada kita semua..... biar I tuliskan ya... kes ini ibaratnya paku dulang paku serpih....tapi serpihan dari paku tu terkena kat diri sendiri setelah puluhan tahun..... entah la...kenapa jadi mcm tu ya? Allah ingin menguji imannya kot.. dan jua ingin menguji imanku jua....

Tapi niatnya membetulkan I puluhan tahun dulu I hargai dan ucapkan ribuan terima kasih.. mungkin dia sayang sangat kat I kot sebab tu la suka menegur I....kalau tak kerana tegurannya tu mungkin sampai skrg I masih lagi gonjeng2... cuma tu la.. kenapa pulak skrg dia jadi begitu ya.... Oh... pening I memikirkannya...Mudah-mudahan Allah membukakan pintu hatinya menjadi dirinya yg dulu.

Itu je perubahan2 negatif yg berlaku pada kawan-kawan I setelah sekian lama tidak bersua.... kalau berubah kerana dah berpangkat rasa-rasanya I belum pernah jumpa lagi orang yg sedemikian rupa. Mudah-mudahan jangan la dijumpakan......... hehehe...

Tapi rata-rata... tak kiralah mereka berpangkat ke tidak ke, tiap dari mereka hanyalah hamba Allah yg kerdil. Tiap dari mereka tetap ada masalah-masalah tersendiri yang tidak memungkinkan untuk mereka terus mendabik dada.... kerana tiba masanya mereka terpaksa jua say Bye Bye pada dunia ini bila tiba masanya. Sedangkan nasib kita di "sana", kita pun tidak pasti lagi bagaimana..


p/s : leceh jugak kalau kita dah lama berkawan tetapi org melayan dgn protokol2 mcm kt istana.. kalau I la.... memang I say good bye je.... ramai lg orang lain yg sudi berkawan dgn kita di luar sana.

**gambar kaftan di atas tiada kena mengena dgn entry....





















13 comments:

  1. erk...umm mm, mmg ada kan benda mcm ni, tp seyes mintak jauh la dr seme tuh jd kat hany...dan kwn2 hany...

    ReplyDelete
  2. adah sudi berkawan ngan miss mirror...oleh itu boleh la mitak tolong jahit labuci tuk baju adah skali...hehehe

    mereka mudah lupa dan taksub bile diberi pangkat yang tinggi..dijauhkan dapat kawan yang macam ni...

    ReplyDelete
  3. Adah ~ jahit labuci? hahaha.. tak tahu la bagaimana rupa.. I pun jahit ikut mood..

    ya betul..nauzubilah dijumpakan kwn yg mcm tu..

    ReplyDelete
  4. dah berpangkat besar...dialah teror...dah kat atas...senanglah pijak yang kat bawah tapak kaki dia...mintak dijauhkan...

    ReplyDelete
  5. alhamdulilah kawan2 Akak tak mcm tu Zai.. Kalau ada memang Akak lariiiii....hehehe..

    ReplyDelete
  6. MM....cantik baju putih tu....bolehw at baju raya..hehehehe

    ReplyDelete
  7. itu la Mama... nak beli on line tp I tak de on line banking lagi...punya la kunonya kan...hehehe.. kalau ada...dh lama dah I beli utk raya.. ingat nak jahit sendiri je la..hehe..

    ReplyDelete
  8. labuci baju dlm gambar tu, sam yg jait ye?

    ReplyDelete
  9. Lip ~ sgt la berbangganya klu I yg jahit labuci tu... tak la Lip, itu baju kaftan gilaan terkini yg I google je.

    ReplyDelete
  10. emmmm....AMARAN!!!!! kalu aku jadi biloinaire, aku sure akan 'berubah'.... so hati2 yer berkawan dengan aku.... nanti jgn ckp aku tak bagi amaran....

    ReplyDelete
  11. hahaha...BB, aku pun nak bagi AMARAN KERAS jugak...kalau aku jadi BILLIONAIRE dgn tak semena2.. aku pun akan "berubah"..

    ?
    ?
    ?
    ?

    # mungkin BERUBAH fizikal kot... makin cun ke apa tak tau la.. duit dh byk la katakan... keluar masuk salon/spa/lulur, mandi susu, manicure, padicure tiap ari..mana tak "berubah"nya fizikal... ala2 Datin Sri..

    # BERUBAH jadual harian ~ sbb maid dh ramai... 100 org...billionaire katakan.. masak pun seminggu sekali agaknya..pastu busy nak gi Press Conference lg, deal dgn designer terkenal, bla bla bla... totally jadual BERUBAH...

    # Mudah2an....akan BERUBAH jadi dermawan la hendaknya..amin..

    Perubahan2 lain akan dinyatakan di dlm siaran TV...Tunggu!!! Oprah Winfrey yg akan interview...dah billionaire katakan...

    p/s : gila tak melayan aku berangan? hahaha...

    ReplyDelete
  12. hehehehehe...... 'berubah'....

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...