Sunday, July 18, 2010

Menyesal..


Menyesal hari ni sebab tertidur di senjakala............ tok nenek I dah pesan jgn tidur selepas asar tapi I dah tertido......sgt menyesal rasanya. Macam mana nak return balik atas penyesalan tertido tu ya? Boleh main tekan2 UNDO2 gitu tak? Itu pun sib baik emak I kejutkan sebelum menjelangnya maghrib..... kalau tak.... tahap penyesalan tu berkali ganda lagi.. apatah lagi kita yang bermusafir ni boleh sembahyang jamak kan..... tak pepasal sampai midnight baru tersedar? Eh.... ada yg tak tau lg ke apa itu sholat jamak? Gi la google sana kalau tak tau.... baik belajar cepat sebelum bakal mertua pi soal nanti. Lagi2 bagi mereka yg selalu travel tu...

Betapa berharganya erti sebuah KESIHATAN.......... wah! tetiba I nak buat ceramah kesihatan plak ya...

Sebenarnya I baru balik dari kampung bonda tercinta... mendengar perkhabaran si polan meninggal, si polin pun meninggal...... semuanya akibat sakit akhmar...... terkesian plak la I mendengarnya......... dah takde sakit lain lagi ke yg jadi punca kematian....... kenapa ramai sgt org diserang akhmar kat kg I ni.... itu la yg I nak CSI ni....

Mari kita tolong CSIkan sama2............ sebelum tu.. kalau rajin... baca la sikit info2 rawatan modern yang menelan belanja riban2 untuk merawat penyakit yang kini boleh menyerang individu yang juga berusia kurang dari 40 tahun....... wah .... seramnya sayaa.. ~ baca sini.

Selain mencegahnya dgn membaca doa pengelak akhmar......... (untuk doa, sila rujuk di blog Matsomherbs...) entah mana tah dia bubuh doa tu... lupa plak .... yg pasti I telah pun membacanya seumur hidup sekali... begitu la syaratnya.

Di samping itu..... ada la satu bidan urut ni pesan kat I......... kurangkan la makan benda2 sejuk macam tembikai, kangkung dan sbgnya yg dlm kategori sejuk. Jgn tido senja. Lebihkan makan kismis dan benda2 lain yg menyumbang kepanasan... itu la nasihat beliau yg I ingat2 lupa. Pastu kalau nak urut orang sakit akhmar ni urut guna halia.... bukan guna minyak... entah apa tah kepantangannya minyak2 ni semua.....menutup liang roma kot?... tak phm I. Jgn mandi malam. Biar mandi pukul 2 pagi tapi jgn sampai mandi pukul 10 mlm... sgt membahayakan tahap kesihatan anda. Gitu la nasihat beliau yg khabarnya telah berjaya memulihkan sorang wanita yg diserang penyakit ini dgn izin-Nya.



13 comments:

  1. sape suh tido petang, kn dah menyesal...:p adah pun kadang2 tertido gak..huhu...dek kerana ngantuk dan penat kdng2...huhu...

    makanan yg sejuk2 tu la suka mkn..adehh..kena ade benteng yg kuat utk elak makan bende2 sejuk ni spt tembikai dan kangkung...huhu

    ooo..kul 2 pagi, leh mandi tp jgn mandi mlm...nice info...bhy mandi mlm tp kdng2 terpaksa gak sbb badan xselesa..cmne tu.huhu

    ReplyDelete
  2. Adah ~ ada sesetgh org pertahanan badan dia kuat..mandi malam tiap ari pun still sihat walafiat...tp klu I ni... biar la I elakkan seboleh mungkin..teringat tip sihat Ziana Zain...sbb tu la Kak Ziana still sihat n cantik di usia tua.

    Utk para isteri pula..mkn benda2 sejuk ni bukan bagus sgt utk kebahagiaan rumahtangga...(phm2 je la ya Cik Adah apa yg I maksudkn ni).

    ReplyDelete
  3. wah..info bguna ni Sam..
    pas ni takmo mandi lewat-lewat lagi ..hihik

    ReplyDelete
  4. Mommy Yen ~ kalau dlm keadaan terdesak, kita sembur2 je minyak wangi atau Bedak Mommy... hehehe..

    ReplyDelete
  5. sama la penah dgr gak pasal makanan sejuk tu... tapi kangkung ngan tembikai tu makanan kegemaran saya la pulak..

    ReplyDelete
  6. @Kengkawan ~ saya pun suka keduanya...tp dah terpaksa kan.. apa nak buat... yg saya mampu hanya meminimizekan... kalau dah terdesak.. jamah gak la sesuap dua.

    ReplyDelete
  7. hi MM...

    i pon x suke tdo ptg..nty almat nye..smpai ke mlm my mood swing...

    sgt emo2 kalau tdo time ptg2..

    stroke, yg i tau attack awl pg..
    i late uncle pas away sbb stroke.. kisah sedih..

    i smlm br kena attack migrain, takut..ingt mcm ade tumor! ok2 i x melawak..i dah nanges2...

    ReplyDelete
  8. Ms Bubble ~ya ke tumor?? gi cek doktor. Kesiannya...

    Stroke attack bukan senja2 ke? Awal pagi? Selalunya org yg dah ada high blood lebih berisiko. Sungguh kasihan mereka ini.

    p/s : tetiba teringat seseorg...

    T ____ T.... sob sob sob...

    ReplyDelete
  9. ade yang mengatakan tidur lepas asar bleh gila...klu mandi malam tak bleh kena tidur dulu n then bangun 2 pagi baru bangun...tapi kekadang tu malam mandi jugak....huhuhu

    kak...sayur kangkung n tembikai tulah yang sedap dimakan....

    ReplyDelete
  10. ya Zaidah.."tidur lepas asar mewarisi gila, tidur lepas subuh mewarisi papa"

    ~ ya Zai.. kangkung goreng belacan mmg sedap! Jus tembikai diminum tika panas sgt menyegarkan.

    ReplyDelete
  11. bkn tumor..
    giler kalau i ade tumor..sumpah i quite blogging!

    doc ckp, kalau symptom2 tu still ade die suruh dtg lg and check up..
    tp so far..i rase ok je, xde yg heavy..
    migrain je,

    haah, kalau high blood sgt risky kena stroke.. :-(

    ReplyDelete
  12. klu sakit belah kiri mmg selalunya mygrain..kurangkan kafein..

    ReplyDelete
  13. MM..
    die attack kat mata..kalau kena cahaya, lgsg x boley buke mata..tah, i pon xtau.but i dah ok! selepas di inject kt bon...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...