Sunday, November 14, 2010

Adakah Aku Terlalu Lazer? (Isu gambar lucah 18sx)

Tetiba satu perasaan tak sedap plak menerjah ruang kepala kerana dengan lazernya I telah menegur seorang kerabat atas keberanian puterinya (yg masih kanak2) mengupload gambar yang agak lucah di ruang maya....

Entahlah... I yg kuno ke sebab tak boleh nak terima situasi itu? I sangka dia terlepas pandang.. tu yg I tegur..... rupa-rupanya dia dah tau tentang kewujudan gambar itu. Itu la yg I rasa bersalah sangat sebab terover busy body.....

I bukan apa.... di saat dunia yang makin kacau bilau seperti sekarang, dengan kes2 gejala sosial yg makin melampau2.... kita harus mengambil satu tindakan serious untuk membenterasnya bermula dari diri sendiri dan kaum kerabat. Kita memang tak mampu mengubah dunia.... tapi kita mulai saja dengan diri sendiri dengan menanamkan sikap anti kelucahan.

Even ianya sekadar gambar (gambar org lain dan bukan diri sendiri) tapi agak tidak manis dan maybe membangkitkan satu perasaan lain pada kanak2 lain yg menontonnya... itu je niat I. Lagi satu... kita pun kena fikir "saham2" yg akan kita terima bila mengupload gambar2 sedemikian rupa bilamana ianya menjadi pencetus bermulanya keinginan untuk mencuba.

6 comments:

  1. salam..
    sebagai seorang Muslim, wajib kita menegur, selemah-lemah menegur itu adalah dengan hati :)
    syukran..moga orang yang kamu tegur itu, berubah menjadi lebih baik....ameen..

    ReplyDelete
  2. W'salam Dot dot...

    Alhamdulilah... Kerabat I tu dah boleh terima dan berjanji utk lebih berhati2 selepas ini. I je yg susah hati tak tentu pasal.

    ReplyDelete
  3. Kerabat ko belum tentu kerabat aku?

    ReplyDelete
  4. xpe la MM, MM dah lakukan tugas MM, terpulang pd yang menerima la kan...lagipun MM tegur utk tujuan kebaikan...InsyaALLAH dia fhm kan...

    ReplyDelete
  5. HANY - she is ok now.. I je yg tak sedap ati tadi. Thanks 4 yr support.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...