Saturday, November 27, 2010

Hari Ni Pegi Pasar Tani


Apa yang dapat I pelajari hari ini ialah :

1) kempen senyum... sama juga macam kita di Malaysia... senyuman pada pelancong.. tiap kali mendekati gerai-gerai yang menjual hasil tani ini... sapaan mesra
"Hi Good morning" dan senyuman tak lekang di bibir wanita-wanita penjual di situ....

2) memanfaatkan ruang sekolah ~ actually perkarangan ini adalah perkarangan sekolah rendah di mana di hari minggu (sekolah cuti) ianya diganti dengan aktiviti berjual beli dari penduduk setempat untuk menjual hasil tani mereka seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bunga-bungaan dan pelbagai makanan kering dan juga basah. Maybe sekolah kita di Malaysia boleh la buat perkara yang sama... tapi tukang kebun sekolah kena kerja lebih sikit la kot.... hehe..




bunga-bungaan segar...




3 comments:

  1. jeles nye MM dpt jln2!!

    oh, kt m'sia skrg ade MAHA INTERNATIONAL..tp ter over la panas nye plak kan,

    i blom ter pikir nk pegi, mcm mls je, lgpon this few days msti ramai org..

    hope u enjoy there... big hug!!

    ReplyDelete
  2. NURAYUNNI ~ jom!

    MS BUBBLES ~ thanks... Oh Maha International? Tak tau pun I...Byk yg I tertinggal rupanya...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...