Sunday, February 20, 2011

Aku memang dah tak giat berFB.... cari saja aku di sini..

Menu malam ni...

Kali ni mencuba resepi sorang adik blogger tu (perap ayam selama 3 jam bersama sunquick, blackpepper + madu) tapi I tambahkan sedikit halia. Then bakar.

(Sorry ya Dik... akak terlupa plak URL blog u)


Ok.... dah siap dah pun... I nak makan bersama dgn nasi jagung campak2 ni, tak menumis pun.. haha (kan I tgh pantang menggoreng), so semua ingredient I campak je dlm rice cooker macam orang masak nasi lemak... tak tau la apa rasa, yg pasti ada rasa butter tu dah buat I selera nak makan...

tapi ayam BBQ tu rasa dia terkurang umphh la.....maybe sebab ayam tu terkurang perap kot (perap sejam je sbb anak2 dah merengek nak makan... rasa dia kurang meresap plak... klu nak sedap kena makan dgn sos BBQ).

Pastu...


I buat " fruit jelly bodoh2" ni..... eh tetiba teringat sorang kawan I bila sebut menu ni... Sorry ar Mak Neng.... sekarang aku memang dah tak giat berFB sangat. Jgn la rindukan aku sampai kata aku dah mati, aku memang belum mati lagi (teruk ek kitorang bila bergurau senda cakap mati2 plak.... nauzubilahiminzalik... I nak panjang umur, sian anak2 I sapa la nak jaga).

Resepi untuk fruit coctail campak2 ni ada dlm entry yg lepas2... cuma kali ni I tak guna sumi jelly sebab IRP cari sumi kat JJ tak jumpa2 so, yg warna merah tu I ialah Jelly segera dari sebungkus jelly serbuk yg telah dididihkan. Kuah dia I bubuh ais krim soda setin.... memang segar dan sesuai untuk diminum ketika cuaca panas, badan panas dan hati panas.

13 comments:

  1. waa campak campak semua ye mm.

    ReplyDelete
  2. sangat teruja dengan ayam goreng itewww... hehehe

    ReplyDelete
  3. MM--
    ayam panggangmu like ayu punya ayam lah....sunquiq, madu...hehehe


    koktel...ayu suka banget..meleleq....


    PS: hehehe, samalah kita pun tak aktif FB..

    ReplyDelete
  4. wow..kongsi la resepi fruty tue..sedap nmpk

    ReplyDelete
  5. Lalala - jemput ;)

    Hany - hari ni kalau ikutkan tak masak.. tp termasak.. tu yg main campak2.

    Eny - bukan ayam goreng, ayam bakar.

    Ayu - oo ya ke? Tak sangka.. ada rahsia di balik sunquick rupanya.. ni pun baru dpt resepi dr adik blogger.

    Nothing - resepi ada di entry yg lepas - tajuk "Fruit Cocktail cara pantas".

    ReplyDelete
  6. letak sunquick ek, wah, pelik gak resepi ni, btw, u memang superb mama,campak2 la yg sedap MM, chef2 yg popular tu semua men campak2 jer...hehe

    ReplyDelete
  7. nmpak cantik cocktail tu akak. warna tu menarik. nasiblah fie neh jenis x amek yg manis2. ehe. klu x mau pukul 11 neh duk terbayang cocktail cantik tu.

    ReplyDelete
  8. Sirna - I pun first time dgr org buat BBQ guna Sunquick Pn Doc. Dah semua org buat, I pun cuba je la..

    FIE - la, tak ambik yg manis2 rupanya... Akak pun buat cocktail ni terkurang manis. Dari sejak demam itu ari Akak mengidam sgt nk mkn cocktail ni.. baru arini terlaksana.

    ReplyDelete
  9. Aishah Ratu Kebaya - marilah kita buat lagi. ;)

    ReplyDelete
  10. menggugat keimananku untuk makan.....huhuhuhu

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...