Kadang-kadang agak frust bila kita ingin mencuba sesuatu resepi, tapi tidak terjual di pasaran. Mungkin bagi uoll yg rajin ke kedai bakery, ianya bukanlah satu masalah besar, tapi bagi "Uaii" ---> maksudnya YOU and I/kita...:D (vocab baru utk menggedix)..... yg hanya terconggok di ceruk dapur (memutihkan kulit dan malas untuk keluar rumah) ni, masih ada alternatif lain sebenarnya.
Jom Uaii selongkar gerobok dapur... maybe ada stok-stok berikut :-
Apakah pengganti "buttermilk" di dalam resepi?
1) Tambahkan 1 tablespoon cuka atau titisan air lemon ke dalam 1 cawan susu ATAU...
2) Boleh juga gunakan yogurt... ATAU
3) Boleh juga gunakan 1 cawan susu + 1 3/4 sudu cream of tar-tar.... ATAU
4) Susu plus yogurt (dgn nisbah yg sama)
Itu ari ada yg bertanya.....apakah pengganti shortening?
- don't worry MENTEGA adalah yg paling tepat.
Bagaimana jika saya tiada SOUR CREAM?
~ anda boleh gantikan dengan mayonese atau pun yogurt.
(itu pun Pakcik ni yg bagitau I tadi.. klik la kat Pakcik tu kalau nak info lanjut).
Thursday, March 10, 2011
Alternatif-alternatif lain menggantikan Buttermilk, Sourcream dll...
donut bandar...
Labels:
tip masakan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Diana - cuba u mintak resepi dr. dia...;)... nt share ya.
ReplyDeletemiss mirror ne pandai masak ek?suka tengok ur post.banyak pasal makanan.buat i terliur je :p
ReplyDeleteMM, kreatip ek, hehe...ada org ajar i donut kalau tambah air kelapa pun boleh lembut, tak tau betul tak, tak pernah try lg..
ReplyDeleteSTM - setakat utk mkn sekeluarga boleh la Dik.. hehe..
ReplyDeleteDR SIRNA - good tip tu.. nanti bleh cuba.
ayu pun haya pandai buat donut kampung..
ReplyDeletehahahahha (MM ie sajer lah kasi nama ikut suka)
MM.....ayu tak pernah guna buttermilk..
ambil sikit susu umai jer...waka..waka
AYU - MM dulu pun time bebudak tu masih menyusu botol, memang guna je susu tepung diorg. Nasib le kan.. janji penuhi syarat.
ReplyDelete