Wednesday, March 16, 2011

Malam yg tenang di JB & Resepi Sponge Cake Pilihan

Aktiviti siang tadi - merayau gi Hariss, melayan bebudak bertiga tu menambah koleksi bahan bacaan mereka - penuh sebakul diorg pilih, sib baik ayah mereka ada... kalau tidak!! Tapi.... untuk Mamanya takde ke?? Takde pun.... ni yg I nak merajuk nih :(

Dinner kami yg simple sebab Mamanya sibuk buat kek... yg penting ada salad & sambal belacan. Dua kombinasi yg kontras tapi boleh je la kan.

Kek ni ler yg Mamanya sibuk buat tu.... konon eksen tak nak beli tepung sponge cake yg ready made tu, tapi Ya Allah..... dgn mixer I yg tak sesasa Kenwood ni.... berjam-jam nak dapatkan adunan yg kental, likat sebagaimana diarahkan oleh resepi.. tu yg lambat sikit kat dapur tu.

Resepi Sponge Cake

bahan-bahan:

100gm tepung gandum
5 biji telur gred B
170 gm gula kastor
1 st ovellet
1 st baking powder
40gm cocoa powder
70gm mentega yg telah dicairkan atau boleh juga menggunakan minyak jagung

Cara

1) Ayakkan tepung bersama serbuk koko dan baking powder -ketepikan
2) Di dalam mixer, masukkan telur, gula dan ovelette..... pukul dgn high speed... hingga betul2 gebu dan likat (utk pastikan ianya benar2 likat cuba test kiraikan ianya..... jika adunan tidak lagi jatuh ke bawah... kira dah ok la tu... selagi tak berkeadaan mcm tu alamat tak menjadi la tu.. haha... jgn marah).... kalau guna mixer biasa... memang memakan masa. Sabar je lah.
3) Masukkan tepung yg telah diayak tadi - pukul lagi dgn perlahan.
4) Masukkan pula mentega cair. - pukul dgn kelajuan sederhana. Bila dah sebati, masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dgn kertas minyak.
5) Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit
6) Sebaik keluarkan dari oven, segera keluarkan ia dari loyang dan bubuh atas redai (cek le kamus klu tak phm). Jgn biarkan sejuk dlm loyang, nanti kek mendak - itu la tipnya.

Tentang toppingnya :

250 gm ~ butter (1 buku)
1/2 kg cream well (ada terjual di kedai bakery)
250 gm golden syrup

mula-mulu pukul butter hingga putih dan gebu
masukkan creamwell..... pukul sebati hingga memutih
masukkan golden syrup dan pukul 5 minit..
SIAPPP!!!!

Itu la topping terbaik yg I berani cadangkan.... ada cara-cara lain... tapi tak berapa mengancam! Manis...buat uoll sakit gigi je tau! Credit kepada sahabat karibku Puan YM atas resepi topping yg best itu.

9 comments:

  1. MM-
    wah..mood meng`kek` nampak..
    ayu kan...asyik pegang kuali jer..
    dah lama tak start buat kek..
    isnyallah ada masa..ayu buat..
    ayu kongsi resepi ngan Mm yer

    ReplyDelete
  2. laparnya, malam2 merayau kat blog u buat i betul2 lapar tau...

    ReplyDelete
  3. @AYU - thanks Ayu.. tak sabar nk tengok resepi Ayu plak.

    @Dr. Sirna - hehehe sorry. Nt I email semua makanan tu. :D

    ReplyDelete
  4. huu kek lagi.. aduss sangat terliur bile tgk

    ReplyDelete
  5. kek ni tak boleh tahan lah. betul2 menyelerakan. nyummy !

    ReplyDelete
  6. sedap nyer...!!! maner nak dicarik maLam2 ni..!!! kepingin sudah...[ngeee]

    ReplyDelete
  7. Salam kenal..aduhai..mcm best kek sponge nyer tuh..saya tumpang salin resepi yerk..TQ

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...