Wednesday, March 9, 2011

TIP-TIP PIZZA ALA KEDAI

"Tadi I buat pizza, tapi tak berapa menjadik la, mcm mana nak buat sebijik mcm diorg jual tu ek?" Suara perempuan di hujung talian...

TURUTAN PENYEDIAAN:
Asas -------> mozarella ----------> topping

Asas = sos-sos.... cthnya : tomato puree, sos speghetti, black pepper, BBQ, Topping = apa2 je... ayam, daging, itik, kerbau

Mozarella cheese = bertindak sbg gam UHU untuk menghalang dari topping slip off sbb tu kena bubuh awal2 selepas batu asas dibubuh.

Bakar sekali is enough la Yang, yg U terlebih rajin bakar sampai 2 kali tu watpe? Apa? takut tak masak? Suhu kena tinggi la sikit, I rasa ni mesti U salah pakai loyang la kot, mcm aritu I bakar roti guna loyang canggih le kononnya kan... ala mangkuk kaca yg transparent tu la (tak kan I nak gitaw U apa brandnya kan... karang I kena saman lak)... guess what, apa jadi dgn roti I yg gebu tu? Hanya hangus di atas tapi tak masak di bawah - dah la oven I ni tak multi function macam Chef Wan punya yg boleh adjust2 api atas bawah.

Ha'a.. suhu kena tinggi sikit, dlm 270 degree... lebih kurang 7 - 8 minit - itu kalau diorg la.... (tapi I kadang pun belasah je la, ikut arahan resepi, janji bleh masak). Tunggu je depan oven tu kalau takut terhangus..... :D, kalau U malas... u suruh je bibik U tercongok kat situ jadi Pak Pacak.

Hello? Errr tak dengar... apa? U tak suka pizza yg sos merah tu.... ok, takpe...nanti U cuba yg seafood punya... yg tu U bleh bubuh asas dia mayonese je.... but make sure selepas U bubuh mayonese tu MESTI diikuti oleh cheese baru la U bubuh topping seafood2 tu semua, ini adalah TIP, ingat.... tip tau!

Sebab apa let say la U bubuh sotong, kan benda tu mengeluarkan air bila dibakar kan? - entah, I pun tak tau apa fungsinya cheese tu semua.... yg tu U toksah ler tanya I... I busy ni tau... jap lg I nak buat donut.... U ni kalau nak kacau pun tunggu la ptg2 sikit.

"Kawan I kata, bubuh berjenis2 cheeses lagi sedap, bertali2... I ingat nak bubuh 2,2 sekali la... semalam laki I ada beli parmesan dgn mozarella sekali".

Ha... ok le tu, tapi make sure, U bubuh dulu mozarella tu dulu, MESTI --> ini juga adalah TIP....


p/s : Hahaha.... mcm terror sgt je aku..... padahal..... (dah orang bertanya kita kan, tak kan tak jawab... nak pakai ke tak pakai tip-tip tu semua.... terpulang la.... I sendiri pun pakai redah je).


12 comments:

  1. hahahaha rasa rasa ada point jugak tu...

    ReplyDelete
  2. Eny - lagi satu, I terbaca kat satu majalah, chef tu kata, klu nk berkilat mcm kat kedai, kena bubuh sikit madu pada doh tu - I tak pernah cuba lg..

    Anyway,Eny.. mlm td I dh buat dah pizza epal tu...cuma blom sempat upload je. Sgt marvelous..:D

    ReplyDelete
  3. bubuh dalam tepung tu ke atau sapu kat luar? ye lah tengok pizza hut punya warna golden habis kan...

    hehehe tenkiu.. tak sabar nak tengok pizza apple tu..

    ReplyDelete
  4. ENY - I plak confuse... rasa2nya kena sapukan atas crust tu la kot.. haha (nanti kena geledah balik majalah tu, itu pun klu ada lg).

    Tapi my apple pizza tak la secun yg u buat.. mcm sememeh je gitu. :D

    ReplyDelete
  5. kalau dah u kata sedap tu ... peduli apa kan x cun ke tak heheheheh

    ReplyDelete
  6. apa lagi, buat an pastu send kat uma saya..

    ReplyDelete
  7. Adam - tentu emak awak masak lg sedap.

    ReplyDelete
  8. member office selalu buat roti dia letak sikit gula @ madu kat doh tu.. memang berkilat..

    ReplyDelete
  9. AISYAH Ratu - oo bubuh pd doh ya? Thanks Dear.. memory I dah lost la sbb terbaca article tu pun dah lama sgt.. (masa baru2 kawin n kemaruk main masak2 dulu) :D

    ReplyDelete
  10. hahaha...kalau susah sangat, kesimpulannya makan kat kedai jela.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...