"Tadi I buat pizza, tapi tak berapa menjadik la, mcm mana nak buat sebijik mcm diorg jual tu ek?" Suara perempuan di hujung talian...
TURUTAN PENYEDIAAN:
Asas -------> mozarella ----------> topping
Asas = sos-sos.... cthnya : tomato puree, sos speghetti, black pepper, BBQ, Topping = apa2 je... ayam, daging, itik, kerbau
Mozarella cheese = bertindak sbg gam UHU untuk menghalang dari topping slip off sbb tu kena bubuh awal2 selepas batu asas dibubuh.
Bakar sekali is enough la Yang, yg U terlebih rajin bakar sampai 2 kali tu watpe? Apa? takut tak masak? Suhu kena tinggi la sikit, I rasa ni mesti U salah pakai loyang la kot, mcm aritu I bakar roti guna loyang canggih le kononnya kan... ala mangkuk kaca yg transparent tu la (tak kan I nak gitaw U apa brandnya kan... karang I kena saman lak)... guess what, apa jadi dgn roti I yg gebu tu? Hanya hangus di atas tapi tak masak di bawah - dah la oven I ni tak multi function macam Chef Wan punya yg boleh adjust2 api atas bawah.
Ha'a.. suhu kena tinggi sikit, dlm 270 degree... lebih kurang 7 - 8 minit - itu kalau diorg la.... (tapi I kadang pun belasah je la, ikut arahan resepi, janji bleh masak). Tunggu je depan oven tu kalau takut terhangus..... :D, kalau U malas... u suruh je bibik U tercongok kat situ jadi Pak Pacak.
Hello? Errr tak dengar... apa? U tak suka pizza yg sos merah tu.... ok, takpe...nanti U cuba yg seafood punya... yg tu U bleh bubuh asas dia mayonese je.... but make sure selepas U bubuh mayonese tu MESTI diikuti oleh cheese baru la U bubuh topping seafood2 tu semua, ini adalah TIP, ingat.... tip tau!
Sebab apa let say la U bubuh sotong, kan benda tu mengeluarkan air bila dibakar kan? - entah, I pun tak tau apa fungsinya cheese tu semua.... yg tu U toksah ler tanya I... I busy ni tau... jap lg I nak buat donut.... U ni kalau nak kacau pun tunggu la ptg2 sikit.
"Kawan I kata, bubuh berjenis2 cheeses lagi sedap, bertali2... I ingat nak bubuh 2,2 sekali la... semalam laki I ada beli parmesan dgn mozarella sekali".
Ha... ok le tu, tapi make sure, U bubuh dulu mozarella tu dulu, MESTI --> ini juga adalah TIP....
p/s : Hahaha.... mcm terror sgt je aku..... padahal..... (dah orang bertanya kita kan, tak kan tak jawab... nak pakai ke tak pakai tip-tip tu semua.... terpulang la.... I sendiri pun pakai redah je).
hahahaha rasa rasa ada point jugak tu...
ReplyDeleteEny - lagi satu, I terbaca kat satu majalah, chef tu kata, klu nk berkilat mcm kat kedai, kena bubuh sikit madu pada doh tu - I tak pernah cuba lg..
ReplyDeleteAnyway,Eny.. mlm td I dh buat dah pizza epal tu...cuma blom sempat upload je. Sgt marvelous..:D
bubuh dalam tepung tu ke atau sapu kat luar? ye lah tengok pizza hut punya warna golden habis kan...
ReplyDeletehehehe tenkiu.. tak sabar nak tengok pizza apple tu..
ENY - I plak confuse... rasa2nya kena sapukan atas crust tu la kot.. haha (nanti kena geledah balik majalah tu, itu pun klu ada lg).
ReplyDeleteTapi my apple pizza tak la secun yg u buat.. mcm sememeh je gitu. :D
kalau dah u kata sedap tu ... peduli apa kan x cun ke tak heheheheh
ReplyDeleteha'a... yg penting bleh mkn. :D
ReplyDeleteapa lagi, buat an pastu send kat uma saya..
ReplyDeleteAdam - tentu emak awak masak lg sedap.
ReplyDeletemember office selalu buat roti dia letak sikit gula @ madu kat doh tu.. memang berkilat..
ReplyDeleteAISYAH Ratu - oo bubuh pd doh ya? Thanks Dear.. memory I dah lost la sbb terbaca article tu pun dah lama sgt.. (masa baru2 kawin n kemaruk main masak2 dulu) :D
ReplyDeletehahaha...kalau susah sangat, kesimpulannya makan kat kedai jela.
ReplyDeleteSFM - ya betul!!
ReplyDelete