Monday, May 23, 2011

KEK OREN BLENDED

Resepi kek oren blended....


Haiii ... morning!!! Mari Menggedix Sebentar!







One for me....and one for you....




dan...



jemput breakfast!!!




Sedap rupa-rupanya kek oren blended ni... sorry la wahai cik kek, I telah meng"under estimate"kan you selama ni. Tu yg bertangguh je nak buat tu. Haha.. Almaklum ler... bila dengar perkataan "kek oren" je I dah membayangkan kek2 ready made yg selalu terlebih soda bikarbonat tu.. Actually dah terover makan masa kecik2 dulu, kan arwah ayah selalu beli kalau balik dari pekan.. tu yg kurang berminat, bukan la nak kata sesaja menggedix tak mo makan tanpa sebab... kan nanti orang ingat I ni ibarat si limau yg lupakan kulit plak.

Meh la kita tukarkan je nama kepada Kek Fresh Orange.. baru la terasa akan kesegarannya. Nyum nyum... 


Nak resepi tak? Karang ada lagi yg bosan asyik baca resepi je tak sudah.. Haha... Kalau tak sharekan resepi rasa berdosa la plak kan dah tunjuk-tunjuk gambar ni kan. Terliur plak anak you dalam perut tu. Sian dia meleleh air liur sampai ke tua. Apa? Single lagi... 


OK ada 2 resepi di sini, yg paling simple kat bawah nu.... sila scroll down.



KEK OREN BLENDED - RESEPI PERTAMA



1 biji buah oren segar.
2 cawan tepung gandum yang diayak bersama 1 sb baking powder
1/2 cawan mentega cair 
1/2 cawan minyak masak
1 cawan gula icing
3 biji telur
1/2 penutup pewarna oren 


Cara


1) Parut kulit oren - pastikan hanya yg kuning shj.. klu tak nanti pahit (sikit je tak perlu byk pun).

2) Potong ke 4 bahagian buah oren tersebut dan buang biji serta kulitnya... ketepikan jap, karang nak blend.

3) Kalau ikut resepi asal - semua bahan2 di atas (kecuali tepung) masukkan sekali dlm blender.. I plak buat mcm ni... I ikut step by step sebagaimana selalunya kita buat kek tu la.. dimulai dgn memblend mentega + minyak... hingga sebati, masukkan gula icing, pastu bila dah sebati, masukkan telur, pukul lagi hingga benar-benar kembang, masukkan pula buah oren yg dibelah2 tadi.. plus parutan kulit limau yg seciput tu.

4) Matikan blender then masukkan semua bahan yg telah kembang dan hancur tadi ke dalam mangkuk besar, pastu masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder. Gaul-gaul sebati guna apa pun tak kisah la.. janji boleh gaul sebati kesemuanya.

5) Masukkan adunan ke dalam loyang yg telah disapukan mentega. Bakar pada suhu 170 C selama 55 minit.



KEK OREN BLENDED - RESEPI KEDUA (LEBIH SIMPLE)

1 biji oren - potong2 baji, buang biji takyah buang kulit
1 cawan minyak masak
3 biji telur
1 1/2 cawan gula halus

(blend together keempat2 bahan di atas) - ketepikan


2 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder (ayak bersama tepung di atas - wajib ayak)


Then masukkan bahan2 blend tadi ke dalam tepung yang berayak dgn baking powder tadi (dalam mangkuk besar), bubuh esen vanilla 1 penutup, kaupbalikkan dan sedia utk dimasukkan ke dalam loyang yg telah dilengser dgn butter/minyak.


Bakar dalam oven 170 C (50 - 55 min)


lain2 resepi seangkatan dengannya :
1).   Kek Labu Blended
2).   Kek Epal Blended
3).   Lain2 RESEPI MUDAH
















Ok selamat mencuba. Jumpa lagi.


























































Saya merujuk resepi ini dari : husmyna.blogspot.com

6 comments:

  1. kakak mtk resepi jga yer...tq

    ReplyDelete
  2. nak tanya kalau xbubuh pewarna oren x per ker? guna yg warna kuning hehehe..xde plak yg kaler oren ...

    ReplyDelete
  3. IBU AINA - boleh.. still sedap, cuma pucat sikit la. Oh ya.. utk info, ada resepi yg lebih mudah.. oren tu takyah parut pun takpe.. dipotong2 buang yg putih di tgh.. hiris2 pastu blend. I baru je buat td.. lebih mudah & sedap. (rasa2nya u pun dah dpt resepi ni kan?)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...