Tuesday, May 17, 2011

Nyum nyum.... KRV

Resepi Kek Red Velvet - step by step


KRV.... tetiba hari ni mengidam je nak buat KRV (Kek Red Velvet)
Ok! Mari ke dapur sekarang!!!



BAHAN A yg telah diayak (tepung MFM, serbuk coklat, garam)

ayak di atas dulang - ini bukan surat khabor ye puan2.. ini dulang (sekali pandang macam surat khabar plak dulang ajaib I ni kan?)... sesaja nak kepoh kat sini bahawasanya I tak berapa suka ayak tepung atas surat khabor, karang termakan karbon plak... aritu ada readers tanya, ayak yg macam mana yg I suka? Ala ayak murah je Dik.. RM4 lebih je, bentuk bulat.. tapi lebar, senang nak masukkan bahan-bahan, tak berterabur.


Ini bahan2 pertama yg akan dimasukkan ke dalam mixer
mentega, gula kastor dan telur
(nanti rujuk resepi penuh tu ya...utk step2nya)

Bahan B - (sebatikan susu cair 240 ml + 1st cuka + pewarna merah 2 sudu besar)
-ketepikan
Bahan C - soda bikarbonat + cuka (dah campurkan hingga bunyi berdesir - ketepikan).

Ok dah siap!! yg ni much much better dari yg first time I buat tu..
lagipun... untuk topping tu.. I tambahkan yogurt.. terasa la
kelazatan yogurtnya tu.. ditambah kegebuan red velvet ini...
memang sedap!

Topping : (memang wajib buat, kalau makan kosong mcm tu je
muak.. tak ada umph).

Ok ini resepi Topping dia :

Seketul cream cheese Phidelphia 250 gram kot.. lupa plak tetiba.
1 kotak whipping cream (yg paling cenonet)
3/4 cawan yogurt (ala sukat ikut cawan yogurt tu la)
1 cawan gula icing

Pukul one by one hingga memutih, sapukan atas kek tadi.

Eh lupa plak... thanks ya kpd pencipta resepi ini.. memang sedap!
Resepi penuh sila klik sini

8 comments:

  1. wah!!!!!
    ewah,..

    mmg tau kakak MM nie

    naik juling dan kecur jer air liur ayu...
    nak cuba, sure tak menjadi..
    sebab ayu tau masak lauk pauk jer..

    so...... esok ayu singgah jb.. kak beri sepotong buat ayu hilang kempunan ya...
    hahahhah

    ReplyDelete
  2. Ayu - entah2 Ayu buat lagi cantik.. jom ler.. blom cuba blom tau.. kan MM dah sertakan step2nya tu.

    Nak dtg JB? Entah iyer la tu.

    ReplyDelete
  3. terliur tgk kek tu...asyik terliur je kan adah nie...buat, xpun...hehehe

    ReplyDelete
  4. Adah kena buat gak kali ni tau! Penat dah MM petik2 gambo semata-mata nak suruh uoll buat. Cehhh... hehe..

    ReplyDelete
  5. harus dicubak ini,,,hehehe hancus diet baru nak dicuba..sejak jadi blogger masakan nie badan tak pernah susut,asyik naik ajer..takut pulak...
    tapi pasal RVC nie kena pikioq lagi noooo

    ReplyDelete
  6. waa..siap ade strawberi lagi tu.

    ReplyDelete
  7. hebatnya nama kek tu ya miss mirror.mesti sedap tu.saya telan air liur je tgok pic2 tu

    ReplyDelete
  8. Kak Asma - ya harus dicuba ya Kak!

    Fad - strawberry itu manambahkan lg kelazatan kek ini..

    Win - yup.. saya sukakan namanya.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...