Friday, May 6, 2011

Resepi Apam Ais Krim yang tengah hot di pasaran

First sekali, I ingin mengucapkan terima kasih kepada Amy di atas tunjuk ajar membuat apam ais krim ini. Sungguh mudah, bahan-bahan pun simple. Amat sesuai untuk hidangan hari jadi anak-anak anda.

Jangan lupa UNDI blog ini dalam Digi WWWow Award dgn membuat undian di  Fav Makan-Makan Expert contest... klik sini.  Undi tau! ;)... thankss.


tersilap pilih "model" plak, actually bukan soda bikarbonat yg diperlukan untuk resepi ini, sebaliknya
BAKING POWDER yg patut posing dalam gambar di atas.. tu yg terpaksa
padamkan tulisan pada botol supaya tidak
mengelirukan anda...







Sedap!!


Justeru buat Amy, izinkan saya berkongsi resepi ini buat my readers (especially my beloved followers and friends), mana tau mereka juga ingin mencuba.
(Untuk resepi ini dpt dlm 12 kon mini)}


Bahan2nya:


100g gula icing
200g tepung gandum
2 biji telur
5sb aiskrim vanila
hujung sudu kecil baking powder
1st ovellette
1st esen vanila
50ml air


hiasan:
coklat masakkan}dicairkan secara double boil (tak perlu guna byk.. hanya dlm 2 barisan pertama dari seketul coklat masakan)
badam cincang


kon:
3 helai kertas coklat bungkusan mknan}(yang kita guna untuk bungkus nasi lemak) tapi Miss Mirror guna aluminium foil.
-setiap sehelai dipotong/bahagi 4 so ada dlm 12 keping kertas kecil
-gulunglah buat mcm kon aiskrim tu kmudian stapler jer kt tepinya....


cara2 membuatnya:
-pukul gula dn telur sehingga kembang dn berbuih
-masukkan tepung gandum}kacau
-masukkan aiskrim vanila}kacau
-masukkan sedikit baking powder, esen vanila dn ovelette}kacau
-tmbhkan sedikit air}kacau sehingga sebati
-setelah adunan siap, bahagikan kedalam 3 bahagian dan setiap bahagian dibubuh kaler hijau, pink dn warna asal} terpulang ikut citarasa tersendiri...apa2pn bleh!!!


-sediakan periuk kukus dan panaskan periuk kukus tersebut
-masukkan kon dlm cwn plastik kecil supaya kon tu tegak berdiri (1cwn isi dlm 4 kon) - make sure pentutup kukusan anda muat untuk menutup cawan yang digunakan (Itu la masalah I tadi.. tapi akhirnya menjadi jugak walaupun penutup pengukus tidak tertutup rapat akibat masalah ini).
-tuang sedikit2 adunan berselang-seli kedlm setiap kon iaitu: hijau, warna asal dn pink....
-ulangi proses yg sama sehingga habis...
-kukus dlm 10-15 min sehingga masak...
-apabila sudah masak, keluarkan kon tersebut dr cwn plastik tadi dn letak iaitu baringkan jer dlm periuk kukusan supaya sebelah bawahnya betul2 masak (dlm 1-2min jer....)


-keluarkan apam tersebut dan tanggalkan kertasnya perlahan2, supaya ekornya tak terputus...
-celupkan bahagian kepala apam tersebut dgn coklat masakkan yg telah dimasak secara double-boil....
-kemudian celupkan pula dgn badam cincang...
-SIAP!!!




Credit to : Rohaimi Ahmad

9 comments:

  1. macam biasa nampak sangat menyelerakan. jeles2 x dapat makan

    ReplyDelete
  2. ya ampun... menyelerakannya resepi apam ais krim nie...
    kak MM. hulur2 lah sebatang dua....
    menyelerakannya....
    (eik, ayu tulis batang? bukan biji ker??)

    ReplyDelete
  3. FREAKY - resepi akak dah sertakan tu kan.. so, apa lagi!! Cepat buat!

    AYU - kena rujuk Cikgu BM utk kepastian.. :D. Ayu jgn lupa cuba resepi ni ye! Amat sesuai untuk si Umaimu.

    ReplyDelete
  4. owh..... mcm tu rupanya....

    ReplyDelete
  5. comel je apam aiskrim u, macaroon pun i belum buat lagi, huhu...

    ReplyDelete
  6. Nafisa - tq.

    Linda - tq.

    Dr Sirna - ha bila nak buat tu?! Lama tak nmpk bayang u.

    ReplyDelete

Terima kasih atas segala komen yg ditinggalkan...inshaallah Puan Mirror akan membalas kunjungan anda bila berkelapangan.