Wednesday, May 4, 2011

RESEPI BUBUR LAMBUK JOHOR - Miss Mirror's style.

Tadi adik blogger cumil kita bertanyakan tentang resepi bubur dari Miss Mirror. Tak pasti pula, bubur apa yang dimaksud, maybe bubur lambuk kot Dik?. Actually, dulu Kak Mirror pernah buat "shooting2" bubur lambuk Johor ni dengan ibu mertua kat blog yang satu lagi... pastu, sakitnya ati Kak Mirrorrrrrr..... blog berbayar tu dah ghaib.

Tapi syukurlah gambar-gambar tu masih ada lagi dalam simpanan (dalam camp corder I yang dah nak rosak ni).... so I uploadkan semula bagi memenuhi permintaan adik cumil itu, moga dapat membantu.


bahan-bahan untuk hiasan - dihiris halus.
Gorengkan telur dadar dan hiris halus.



My Mil punya resepi memang lain sikit,
beliau akan memasak nasi + kekacang di dalam
periuk berasingan hingga tanak dan digaul2 hingga
benyek.
Pastu... masukkan ke dalam tumisan (gambar bawah).


Bahan-bahan yg ditumis ialah : bawang putih, bawang merah, serai (dipotong bulat),
udang kering (blend together).. pastu ditumis, bubuh air, rempah sup sikit... masukkan daging yg telah dihiris2.
Bila dah didih - masukkan nasi benyek yg telah ditanak tadi. Bubuh santan.

Akhir sekali.. beliau masukkan kerisik (kalau anda tak suka, tak taruk pun takpe)... dan gaul2 rata... biar sebati dan
masak sekata. Perasakan garam.



setelah dimake up dengan bawang goreng, telur dadar,
kacang goreng dan daun sup....
Sedia untuk diagihkan kepada jiran tetangga.


p/s : sorry la ya, tidak dapat membuat sukatan yang tepat... al maklum ler, gambar2 ni semua gambar lama... memory I pun dah ke laut.

10 comments:

  1. selamat malam kak MM ku sayang

    peeh.. resepi nie mmg lain dari yang lain.. nak minta izin eik..
    nak copy dan save....



    PS: kalau tak menjadi, ayu tak update entry yer.. hahaha

    ReplyDelete
  2. Cuba la Ayu.. kot2 boleh jual kat restoran Ayu. InsyaAllah jadi punya.. bukan susah sangat pun (cehhh bunyi cam eksen nih).

    ReplyDelete
  3. waaaaaaaaaaaaaaaaaaa...thank you kak mirror~~niya demam senanya, nk mkn bubur, tapi x nk bubur kosong tu.x besh...teringt kak morror mesti simpan resepi2 bubur...tu yang mintak..niya copy ek....mekasih kka mirror~

    <3 yu ketat2....

    ReplyDelete
  4. Niya - sama2.. klu resepi ni agak complicated, buat yg biasa2 je.. nasi tu takyah masak asing2, tumis2 dlm periuk yg sama.. pastu masukkan nasi.. lebihkan air. Tunggu sampai lembik.. siap!!

    ReplyDelete
  5. Askm MM
    Mama sgt suka bubur ni!

    ReplyDelete
  6. Mama Ju - w'salam.. oh jemputlah makan klu suka (tapi makan gambar je la..hehe).

    ReplyDelete
  7. masa akk masak tu untuk apa? apasal bnyk sngt? ada kenduri ker?

    ReplyDelete
  8. Tasha - sempena birthday hubby Akak, nak bagi org2 surau.

    ReplyDelete
  9. kak MM--
    ayu masih belum try buat..
    terkial2 layan peserta WILAYAH FELDA datang ke kampungku..
    tahun nie jadi tuan rumah

    ReplyDelete
  10. AYU - kalau dah mcm tu keadaannya.. tunggu je la bila dah lapang baru buat.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...