Ello hai..... pagi ni breakfast, Miss Mirror buat "Roti Purse Miss Mirror" ni.
Ok I pun tak nak tulis panjang-panjang kali ni, sebab entry paling gedix sebelum ni I dah tercakap terlampau panjang, so terus kepada resepi :
RESEPI ROTI PURSE MISS MIRROR
400 gram tepung gandum
1 biji telur
1 sudu besar butter
1 sudu susu pekat manis
150 ml air (boleh tambah jika kurang)
1 sudu gula pasir
sedikit garam
Cara
1) Masukkan kesemua bahan dalam bekas besar.. (kecuali air + pewarna bubuh kendian).
2) Uli hingga lembut (selembut telinga kita - sorry tulis begini - tapi tip ni sgt bagus utk menguji sejauh mana kelembutan roti kita itu nanti).... masukkan air sedikit demi sedikit, jika kurang lembut.. tambah lg air.
3) Bulatkan kecil-kecil (spt gambar no. 1), masukkan dalam satu bekas... bubuh minyak sikit dlm bekas tu.
4) Perap semalamam atau 3 jam pun dah ok.. janji dah boleh canai. I suka yg ranggup2 mcm ni.
5) Pastu - canai atas dulang bersih... canai nipis-nipis... lipat spt purse... lipat cantik2, kan Cik Abang awak yg nak makan kan...
6) Bubuh minyak sikit je dlm kuali (dlm 1 sudu kecil)- nak guna butter pun ok.. lg sedap. pastu goreng!!! Siap
7) Sedap dimakan bersama sambal tumis ikan bilis ataupun kari ayam.
Selamat mencuba ya! Jumpa lagi!
1 biji telur
1 sudu besar butter
1 sudu susu pekat manis
150 ml air (boleh tambah jika kurang)
1 sudu gula pasir
sedikit garam
Cara
1) Masukkan kesemua bahan dalam bekas besar.. (kecuali air + pewarna bubuh kendian).
2) Uli hingga lembut (selembut telinga kita - sorry tulis begini - tapi tip ni sgt bagus utk menguji sejauh mana kelembutan roti kita itu nanti).... masukkan air sedikit demi sedikit, jika kurang lembut.. tambah lg air.
3) Bulatkan kecil-kecil (spt gambar no. 1), masukkan dalam satu bekas... bubuh minyak sikit dlm bekas tu.
4) Perap semalamam atau 3 jam pun dah ok.. janji dah boleh canai. I suka yg ranggup2 mcm ni.
5) Pastu - canai atas dulang bersih... canai nipis-nipis... lipat spt purse... lipat cantik2, kan Cik Abang awak yg nak makan kan...
6) Bubuh minyak sikit je dlm kuali (dlm 1 sudu kecil)- nak guna butter pun ok.. lg sedap. pastu goreng!!! Siap
7) Sedap dimakan bersama sambal tumis ikan bilis ataupun kari ayam.
Selamat mencuba ya! Jumpa lagi!
roti purse ni ape kak ? x pernah makan lg rasanya
ReplyDeletefirst time dgr nama roti purse...hehe
ReplyDeleteFREAKY & ADAH - pasal tak pernah dengar ni la I nak bagi dengar.. hahaha..
ReplyDeleteroti purse?macam murtabak je.
ReplyDeletelain dari yang lain... dan nampak mcm sedap... masuk dalam list akan ditry hehehehehe..
ReplyDeleteMM : ada petua batuk yang degil tak nak lega tak...? dh 3 minggu batuk ni..
STM - kembar seiras.
ReplyDeleteEny - u buat tentu lg cantik, yg penting kena pandai mencanai.
Batuk? - klu anak2 I, kitorang bagi madu je..alhamdulillah lepas tu.
teruja dgn roti ni..
ReplyDeleteRestu Resort - silalah membuatnya, kat resort awak pun byk chef tu kan?
ReplyDeletebest ni resepi roti purse.. tak pernah buat dan nak try bila free nanti
ReplyDeleteRK - canai nipis2 tau.. baru sedap. Selamat mencuba.
ReplyDelete