Saturday, July 23, 2011

Entry kalut - resepi biskut susu

RESEPI BISKUT SUSU




Entry kalut.. kami nak keluar breakfast ni, sebelum kami keluar, I ada menyiapkan MILK COOKIES resepi dari member di FB.

Ini resepi dia ya :

1 mangkuk tepung ubi - sangan
tepung gandum - ikut budi bicara
tepung jagung (dlm resepi tak bubuh, I bubuh sikit)
susu pekat manis - 3/4 cawan
butter - sekira-kira untuk menguli..
1 st emplex - ni saja I tambah2..

Masukkan tepung ke dlm bekas, masukkan susu, uli2... then tambahkan butter. Terap. Bakar 170 selama 25 minit.

AMARAN : Biskut ni memang keras.... tak tau la.. memang keadaannya macam tu kot, pada sesiapa yg tak ada gigi tu, elok la mencuba resepi lain ye.  Ok ini ada resepi lain yg juga berkaitan dengan susu - KLIK SINI. (Anak2 I suka yg ni).


Resepi Biskut Susu Suriani Osman, yang ni memang gebu  (thanks Suriani, sbb izinkan I tag, then I tepek plak kat sini.. moga bermanfaat utk kengkawan yg lain).

Bahan-bahan:-
- 1/2 tin susu pekat manis...(yg tin 505g...guna 1/2 je)
- 250g butter
- 600g tepung jagung

Cara-cara
- pukul sebati susu pekat bersama butter kembang
- masukkan tepung jagung sikit2...gaul sebati....jika adunan sudah cantik...tak perlu habiskan tepung
- terap atas dulang pembakar
- bakar suhu 170'-15 minit bergantung pd oven masing2.

2 comments:

  1. kak...........
    ayu hari tu dh semangat nak buat kek apple yang mudah resepi kak tapi ayu nak gantikan pada pisang..

    last2 boleh pulak, anak ayu habiskan pisang2 tu..
    tak dapat nak buat tau..

    kalau ada masa.. nak try buat gak...

    ReplyDelete
  2. AYU - akak tunggu gak gambo kek dr Ayu..sangkakan Ayu lupa nk snap.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...