Friday, September 30, 2011

A Few Things I've Learned... (utk guru sila baca sekejap).

A few things I've learned...

1) Seorang guru kalau mahukan dirinya dikenang sampai bila2... time mengajar kena sebut nama anak2 murid mereka sekali-sekala....

E'eh tetiba. Cikgu ke aku ni???

Ok ini dailog 2 orang sahabat untuk menjelaskan topik di atas... tak perlu la I sebutkan nama sebenar, sebab kalau I sebut pun gerenti you all tak kenal sebab mereka bukan artis.

Sally dan Ruby telah berpuluh tahun meninggalkan bangku persekolahan, ditemukan dalam satu majlis...

Sally : Ruby ... Jom kita cari Cikgu *********** (nama dirahsiakan).

Ruby : Haha.... tak payah la... nama kita dulu bukan pernah disebutnya kat kelas pun.... entah2 dia pun tak kenal kita lagi.

Sally : (Memikir sejenak). Betul gak ya..... aura kita kat kelas kurang terserlah la masa tu.... hahaha (mereka ketawa panjang).

Mendengar dailog mereka, tetiba teringat satu keratan akhbar dlm ruangan soal jawab. Si murid ni rasa terpinggir dlm kelas kerana dia anak miskin, gurunya hanya lebih memberi perhatian kpd anak2 orang berada berbanding dirinya yg tak punya apa-apa untuk dibanggakan. Kesian jugak membacanya.

Maka kepada kaum kerabat dan kroni2 I yg majoritinya Cikgu ituuu... sila2lah take note cerita yg I share ni untuk dijadikan sempadan... cewah.. cam bagus je aku ni. Apa salahnya kan.... kalau itu memberi kebaikan pada manusia sejagat. Kesian kanak-kanak yg tak berdosa itu, mereka tak mintak pun dilahirkan sebagai anak miskin... T ___ T.... sob sob.. e'eh.. aku pulak yg lelebih..





Ok topik guru terhenti di situ.... ni nak cerita topik fesyen plak..

2) Wear whatever you feel great in! If you feel great, you’ll look great.

Terpedaya dgn brand sgt tapi bila kita pakai tak sesuai kat badan pun takde maknanya..... Terikut sgt dgn fesyen tapi bila pakai rasa macam sesak nafas pun tak berbaloi Jah.. baik ko pi upcycle baju2 lama ko jadi bentuk baru... (Miss Mirror sdg membebel untuk diri sendiri).



3) Setelah 8 bulan berlalu ni.. nampaknya parut Chicken Pox yg kugusarkan sgt hari tu... akhirnya malap2 dgn sendirinya.. Oh 8 bulan rupa2nya utk melihat ianya kembali pulih. Oic..


.. to be continued...




***Learning new things everyday. ;o) Life is so good, it gets better every day..


8 comments:

  1. betul bab cikgu itu. . . .


    Bab fesyen itu, memang kebanyakannya dari tipu daya syaitan sendiri sebenarnya. . .kadang banyak dari kita lupa batasnya. . ;-)

    ReplyDelete
  2. Betul tu Shaleila.. sbb tu sebelum keluar shopping kena banyakkan baca doa.

    ReplyDelete
  3. ooo..camtu ea...hehe...btul gak tu...(yg tips no 1)...hehe

    ReplyDelete
  4. Begitulah ceritanya... tp kita bukan Cikgu kan...

    ReplyDelete
  5. Aku cuma kenal Nama murid yg nakal, dan rajin tolong angkat buku aku saja. Kalau pendiam, memang aku tak boleh ingat, walaupun dah 100 kali masuk kelas tu.

    ReplyDelete
  6. MS - Oh kalau mcm tu, tak mengapa... jgn pulak.. murid tu dah la tak berapa pandai.. makin bertambah rendah diri pulak dia sbb Cikgu "menganak muridtirikan" dia.. Sian mendengarnya.

    ReplyDelete
  7. Oh alhamdulillah Halimatun... satu tugas yg mulia. ;)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...