Monday, November 7, 2011

Kisah Lipstik dan air mata.... T ___ T

Siang tadi lipstik favourite I patah tak semena-mena.... Then I bagitau IRP - (punya manja kan I, lipstik patah pun nak crita dengan abg sayang). Actually saja mengadu sebab nak mintak sponsor satu lipstik jenama popular tu.

"Ada satu cerita I terbaca tentang "lipstik patah" ni.." ujar hubby sambil memandu.

"Cerita apa? Kalau cerita sedih I tak nak dengarlah...." jawab bininya ini sambil membuka compact powder dan membelek wajah di cermin... mengira-ngira wrinkle.

Tapi beliau tetap jugak bercerita.... (tak tau la sama ada you all pernah terbaca cerita ini di mana-mana, tapi I cerita sekali lagi di sini sebab I baru first time dengar dan I nak you all pun sama-sama nangis macam I.... hik hik....).

Plot cerita lebih kurang spt di bawah ni ye... tapi segala detail adalah tambahan semata-mata ikut sesedap ati I.. Kalau you all tak nangis membacanya.. maybe penceritaan I kurang penghayatan la kot ataupun... you all hati kering.. hehe. Tambah-tambah lagi yg ada anak-anak kecik tu kan... ;)

Alkisah.... satu hari seorang ibu muda masuk ke biliknya menuju ke dressing table... didapati lipstik mahal yang baru dibelinya hanya tinggal bekas... habis patah dan bersepah-sepah di sana sini. Kemarahannya meluap-luap serta merta... grrrrr!!!!!!!

"Ini tak lain tak bukan tentu la keja si along (nama rekaan semata-mata)" Bisik hatinya. Tanpa berlengah lagi dia pun menerpa ke arah kanak-kanak yg tunduk tekun mengerjakan sesuatu di biliknya.


sekadar gambar hiasan..



Dipukul, dimarah, digoncang badan Along, kanak-kanak yg baru sebulan dua pandai membaca dan menulis itu....kerana terlampau marah yg amat sangat gara-gara lipstik yg dibelinya beratus ringgit.


Along menjerit menangis, kerana rasa bersalah tapi si ibu terus menghukum tanpa belas kasihan. Tiba-tiba.... sob sob sob......budak itu terkulai layu (memang ajalnya dah tertakdir begitu kot). Meninggal la budak itu tak semena-mena.

Si ibu panic...... (sila bayangkan sendiri kepanic'kan itu).... then.....





Model di atas tiada kena mengena dengan
peceritaan ini ye... sekadar hiasan...
(emak budak ni seumur hidup berlipstik hanya 2 kali kot rasanya...
time bertunang dan time nikah.. memang
beruntung suaminya.... ahaks).. aku tak boleh
pulak cenggitu..


Ok sambung cerita tadi.... si ibu rasa menyesal atas keterlanjurannya kerana menurut amarah dan termakan hasutan syaitan.... apatah lagi bila menjumpai secebis nota hasil dari contengan sebatang lipstik yg dianggap lebih berharga dari nyawa anaknya itu...

.

.

.

Apakah nota itu... mari kita saksikan..

>

>

>


>

>





"Saya sayang mama sampai bila-bila"
(Gambar : hanya lakonan semula)

Tak kira la sama ada kisah ni sebuah kisah benar mahupun rekaan manusia semata... marilah kita sama2 ambik ikhtibar moga tak terjadi kepada kita semua.

Sayangilah kanak-kanak... melebihi segala material di dunia ini.


p/s : Jika anak-anak menconteng perabut mahupun dinding rumah.... biarkanlah.... usah terlalu lantang memarahi...

Entry pasal balik beraya di "Kashmir" akan diupdate esok.

4 comments:

  1. win ada baca kisah sedih ni kat FB, sharing dr rakan2 FB.memang menyedihkan, gara2 lipstik yg blh dibeli bila2..kehilangan anak buat selama-lamanya kan.
    *masa baca kat fb win tak nangis tau, tapi kan miss mirror...tak tau kenapa win sebak sgt smpai menitis air mata melihat pic kat entry ni "saya sayang mama sampai bila-bila" coz ada lihat pic lipstik tu..sblum ni yg win baca takde pic camtu

    ReplyDelete
  2. Oh mcm tu ya Win? I pulak just dgr2 hubby cerita je dah meleleh air mata.

    ReplyDelete
  3. as'salam ..tq menjengah blog saya...

    ermm...saya pun ada baca story ni kat fb....sedih....kdg2 manusia ni kalau dah marah terlalu mengikut perasaan...susah nak control kan...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...