Tuesday, November 8, 2011

RAYA HAJI DI JOHOR TAK SEMERIAH DI NEGERI LAIN... pasti ada hikmahnya..

Assalamualaikum.... haii...

Ada hikmah sebenarnya jika raya haji di Johor tak semeriah di Utara mahupun Pantai Timur ... at least korang yg kawin "kutub utara kutub selatan" tak la gaduh baling2 periuk laki bini kan tiap kali menjelang aidil adha mahupun syawal sebab berebutkan nak balik mana? Kalau gaduh gak... tak tau la tu.. Meh I cubit!!

Sungguhpun dikata tak meriah tapi I rasa meriah sebab adik beradik I ramai yg balik... balik beraya kali ni memang best.... I balik di kedua2 rumah (rumah MIL and rumah Mak sendiri).

Tapi paling best sebab dapat makan semua makanan kegemaran... especially... pengat keladi air tangan emak ni.. Sib baik ada mak buyung yg mengidam... dapat la I tumpang sekaki. (I kalau part2 nak mintak emak masakkan sesuatu memang tak tercakap... anak yg baik I ni.. :P).



pelam belakang rumah emak...
yg penuh nostalgia..




Dah puas berborak, makan ketupat rendang, pengat dll.... teringin pulak nak gi jenguk kebun durian (tak ler byk mana pun pokok dia.. hehe... saja buat gempak ni), hasil peninggalan arwah ayahanda buat puterinya yg jarang balik ni. Tak tau la apa jadi... dah jadi tempat pembiakan serai lalang gamaknya...




Ditemani oleh kakak I yg mendukung si kecilnya ni di senjakala...


rindunya dengan suasana kampung begini...
"anggur" kampung yg dah berkurun I tak jumpa...




Buah leletup


Sampai pun ke destinasi... tak nak gugur pulak durian2 ni
bila tuan tanah sendiri yg datang...
tak aci nii...


mengkudu..

Anak-anak memang happy dapat bertemu sepupu2 mereka di rumah nenek mereka di adil adha kali ni. Especially Shashal la....sebab hari tu jugak dia terus pandai naik basikal tanpa roda tiga. Puas dia berkeliling di laman rumah emak. Balik JB terus request basikal baru.

Di rumah MIL pula.. kami sambut birthday FIL... so, petang tu kami masak beef stik. Since.. BP takde line internet nk google recipe... dan I pun dah lama tak buat beef stik... maka masak pun kasi hantam saja la labuuu... Janji cik abang kata sedap.

6 comments:

  1. bagi ayu tetap meriah..
    lagilah layan gambar dan entry raya aidiadha MM..

    fuh!! buah letup2 mmg sedap oooooo

    ReplyDelete
  2. huhuhu..kite tak dapat balek Johor

    sedihnye....

    ReplyDelete
  3. mengkudu tu bau dia bleh tahan kan busyuknya, nak nak yang lembik tuh.

    ReplyDelete
  4. AYU - Akak MM memang terasa kemeriahannya tu sbb adik beradik berkumpul.. tp tang persiapan raya mmg tak meriah syawal.

    PN. C.O - jgn sedih2... thn depan ada lg.. ;)

    HANY - MM paling tak suka buah mengkudu psl bau dia tu la Hany..tp byk khasiatnya kan..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...