Thursday, December 15, 2011

Zaman sekarang ni nak belajar masak tak sesusah zmn dulu... dan resepi karipap

Breakfast hari ni I buat karipap... actually I nak mengajar si Ain... resepi kali ni I ikut dari blog ini.



Tapi I ubahsuai sikit ikut mana yg dulu I belajar dengan Makcik hubby sebab Makcik ni memang penjual karipap... ok ini resepinya...

500 gram tepung gandum
3/4 cawan minyak panas
1 1/2 cawan air panas
secubit garam

Gaul kesemuanya dalam mangkuk besar, then uli-uli.... bulat2kan jadi beberapa bulatan sebesar bola golf.

(honestly... I tak ikut 100% pun resepi kat atas tu sebab bila rasa mcm masih rapuh je (blom boleh diterap) I main tambah2 sesuka hati... tak kira la minyak dia ke, tepung ataupun air)..





Then canaikan satu2 bola2 karipap itu nipis2 pastu masukkan ke dlm acuan karipap, masukkan inti dia, pastu katupkan.. keluarkan, barulah kita pintal2 dengan tangan ... I punya pe'el... I lebih suka canai atas dulang plastik ni... beli la byk mana pun papan pencanai kat rumah ni, I tetap berdegil guna dulang plastik sebab permukaan dia lebih smooth (kalau guna papan pencanai nanti nak kena bungkus dgn aluminium foil.. ah leceh plak)

Pastu... goreng dlm minyak penuh dan api perlahan hingga kekuningan.

Zaman sekarang ni nak belajar masak tak sesusah zmn dulu...

(I dulu belajar masak sampai dijeling-jeling... wow panahan beracun you!!!)..

Bohong la kan kalau anda tak pandai membuat karipap... I sharekan resepi ni hanya khas buat adik-adik yg baru nak belajar memasak. Teringat dulu time I nak kawin, beriya sangat nak belajar memasak dengan sorang tukang masak Thai ni (mcm la bakal suami I suka sgt masakan Thai.. ^ . ^. Malam2 kami (I dgn sorang kakak housemate) gi makan kat kedai dia... sambil2 makan, sambil tu si Joe (bukan nama sebenar) ajar kami masak.. sempat la jugak belajar masak tomyam, (kat situ la baru I kenal apa itu kicap sotong yg menjadi penyedap resepi tomyam tu, korang pun dah tau kan... ).

Sungguhpun begitu... sampai sekarang ni I masak tom yam, takde la sesedap si Joe ni masak... sebab rahsianya tentulah pada rempah dia yg dia beli khas dari Thailand tu... Then, dlm satu malam tu jugak la kami belajar masak macam2... kangkung goreng belacan, daging masak merah, (tapi resepinya I pun dah lupa.... (diselangseli dengan laungan awek si Joe yg agaknya cemburu dan sungguh merimaskan.... kalau tak.. tentu lagi banyak la kami belajar malam tu).

"Yang.. cepat la... Yang cepat la..".. haishh berulang2 awek indonesia dia merengek... (dapat anak mesti cun... kacukan Thai dan Indon) sampai boy friendnya nak masak pun lintang pukang dah I tengok..

I dan Kak Shima housemate hanya berpandangan sesama sendiri.. pastu untuk meredakan keadaan.. baik la kita orang cha alif but...and say babai...

Begitulah payahnya kitorang remaja zmn dulu2 belajar memasak adik2 (selain belajar masak yg ibu kita masak)... itu blom lagi kes orang kedekut resepi... tak de la macam korang zmn skrg ni ... semua hanya di hujung jari je, pilih je la blog mana yg korang suka, youtube mana yg ko nak klik ...akan terpapar la resepi yg kau impikan... chinese style, western, timur tengah... siam... semua ada.



Bawah ni sekadar gambar hiasan..




bersama adik-adik ipar tersayang... thanks
my SIL mengeposkan gambar ni...


Motif entry ini :
  1. Ingin menyedarkan anak-anak I...
  2. Nak release tension - kepala masih dibayangi hacker (penggodam blog)... tapi I percaya... tiap musibah yg melanda kita... pasti ada sinar bahagia di hujungnya.. ibu mertuaku selalu menyakinkan aku begitu.. dan ternyata ianya benar selalunya..
  3. Mengguli karipap itu mengingatkan I pada seorang sahabat....masa remajanya dihabiskan dgn menolong ibunya membuat kuih muih hingga tidak dapat belajar dgn sempurna, kasihan jugak kpd dia (maklum la aku kecik2 tak la rajin mcm dia)....tapi Allah gantikan kepayahannya dan ketaatan kepada ibunya itu, akhirnya bila dia dewasa Allah kurniakan dia seorang suami yg soleh, membahagiakannya, cukup segalanya.. (lebih kurang pulak cerita dia dgn Datuk Siti Nurhaliza ye...kecik2 jual2 kuih..... pastu tua2 hidup senang lenang....tapi ini bukan cerita Tok T.. hehe). Moral of the story... taatilah orang tua anda, insyaAllah hidup akan bahagia..


7 comments:

  1. betul zmn skrg semudah KLIKKK. . hihi
    teringat dulu masa mula kawin tgh preggy kn yg sulunglah duk menguli karipap. . tapi sekali buat untuk frozen terus 3.4 bag plastik sandwich besar itu. . siap boleh bagi mama n mil. ,tapi itu dulu. ,sekarang tgk karipap dah cam biasa. . sebab tiap pagi hubby beli bekfes. . mesti ada terselit karipap. . hihi. .



    Dulu awal kawin try n error. . . . sebab masa preggykn sarra baru terlibat dunia alam maya.. . masak ini sebenarnya kena minatkan sam. . kalo minat. ,benda susah pun. . boleh buat. . sebab ada keinginan. . dan kena kreatif jgn takut memcuba. . ^_^

    ReplyDelete
  2. Betul MM, skrg ni nk bljr msk klik di ujung jari je... antara malas n rajin, jgn byk alasan... hihihi

    ReplyDelete
  3. EILA - kat sini gerai dia jauh.. klu tak mmg beli je la..


    KAK JAI - Ha'a... memang kena rajin klik mengklik.

    ReplyDelete
  4. tq miss mirror sudi berkongsi resepi karipap.ada masa free cuti sekolah ni rasa nak cuba buat la utk minum petang with lipton teh kan..

    ReplyDelete
  5. Win - thanks kerana sudi utk mencuba.. canai nipis2 tau baru ranggup.. ok.. selamat memasak!

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...