Wednesday, March 21, 2012

Andai keputusan SPM anda tak memberangsangkan...


Patut la hari ni dunia ku rasa bagaikan berlainan ... rupa-rupanya keputusan SPM bakal diumumkan. I tumpang berdebar untuk anak sedara I, si hensem Iad..... moga resultnya cemerlang hendaknya. Amin.

Buat adik-adik di luar sana yg rasa dag dig dug dan tak confident sebab dah mimpi2 result tak berapa ok, pasrah je la dik.... yang penting dah persiapkan diri untuk menggoogle2 sekolah2 prebet (private) untuk anda mengulang semula SPM. Jangan malu-malu dik... ramai kengkawan Kak Mirror yg mengulang semula SPM akhirnya jadi orang jugak dan menjawat jawatan2 penting dlm msykt. Perasaan malu tu sementara je cuma... ya la kan, maybe time naik bas sekolah terjumpa gang2 sekolah lama, diorang dah naik form 6 atau dah masuk U sedang you masih terkapai2 mengulang semula SPM yg terkandas. Pedulik je la Dik..... sematkan je azam untuk buat lebih baik dari sebelumnya.



Menyentuh bab malu ni kan, Kak Mirror nak cerita kisah seorang wanita yg sepatutnya lebih malu dari kisah2 pelajar yg gagal SPM ni, tapi dia tabahkan hati sekuat waja menghadapi masyarakat... tak pasti la kisah ni kisah benar atau tidak tapi pernah diceritakan oleh seseorang kepada Kak Mirror... Dia ni terlanjur tau dik, then melahirkan seorang anak luar nikah. Kasihan si baby itu kan dilahirkan tanpa bapa?. Tapi si ibu ini berkata.... "Biarlah anak aku ni berbintikan aku, biar aku malu sekarang atas kesilapan aku sendiri... aku akan hadapinya dengan tabah".

hayati kata-kata Bill Gates ni...

So, adik-adik cumil, kasihan si ibu yg telah tersilap dalam hidupnya ni kan, tapi dia tetap jugak meneruskan hidupnya dengan tabah (mudah2an dia dah tobat la kan).... jadi, kalau result SPM adik2 tak berapa memberangsangkan, jgn la bersedih sgt. Jangan pandang belakang lagi... teruskan misi baru. Yg penting jangan sia-siakan peluang kedua itu nanti.

p/s : Tahniah buat yg berjaya. Jgn lupa kongsikan di sini.

2 comments:

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...