Friday, March 30, 2012

Syyyy.... kalau bertunang jgn kepoh-kepoh...


Hai adik2 cumil..... lamanya Kak Mirror tak buat entry untuk adik2 cumil... bagi yg belum dengar pesanan Ustaz Don yg sgt berharga ni, perdengarkan la sementara adik2 nk tunggu  boipreng tepon..  Kalau tak de masa nak dgr, sila scroll down dan baca apa yg  Kak Mirror nak membebelkan...




 


Kak Mirror setuju sangat dgn apa yg diperkatakan oleh Ustaz hensem bak Jehan Miskin ni.. Teringat sorang kawan, bergaduh dgn tunangnya bagai nak gila tapi nak putus fikir berpuluh2 kali sebab mengenangkan majlis dibuat dah besar2an, malu ngan orang2 kg, then duit pun dah byk keluar (habis menumbangkan lembu sekor).

"Kalau majlis hari tu sekadar bertukar cincin, memang aku dah tinggalkan dia". Luahnya dlm tangisan kerana si tunang sering menyakitkan hatinya.  Family si tunang pulak suka cari pasal.  Lagi la menambah bebanannya... tapi demi kerana "malu" punya pasal... perkahwinan diteruskan juga...

Ok itu kes si Bedah bukan nama sebenar, kes si Tijah bukan nama sebenar pula... sejak dia mewar2kan dia bertunang, makin naik pulak sahamnya.  Yg paling Tijah tak sanggup bila terpaksa bergaduh dgn tunangnya saban hari sebab ada2 saja org nak melaga2kan mereka berdua.   Ada2 saja fitnah yg dilemparkan.

Itu belum lagi kita lihat nasib2 artis kat M'sia ni, once diorang umumkan nak tunang je, pasti ada je la komen2 negatif yg dilemparkan jika didapati pasangan yg dipilih tidak sepadan.

Tapi pada I...bukan la sampai tak bertunang langsung, bertunang pun penting.... tau je la org2 kita ni kan, kalau nikah mengejut kang orang boleh buat spekulasi macam2.  Cuma, ada baiknya kita takyah heboh2 satu dunia. Maklum ler... tgh "darah manis"...bahaya sikit dik.... Mak Ponti pun suka. (yg ni Kak Mirror gurau je)... sebetulnya Kak Mirror nak ckp, kalau tgh tunang, cabarannya mmg banyak.  Godaan pun byk... tak jadi kawin kita malu plak kan.. baik diam2, takyah ckp ngan org, (ckp ngan Kak Mirror takpe).... ngeh ngeh ngeh... K. nite...

 




9 comments:

  1. assalamualaikum...kabare ndok?...waras?...susahnya aku nak post comment

    ReplyDelete
    Replies
    1. BB - Waalaikumusalam Lek!!! Waras... jek urip yo kuey? :D...

      Apa yg susah nk komen? Line ko yg slow ke atau blog aku yg pelik?

      Delete
  2. Zaman tunang paling best...!!!
    Siapa tu?
    TUNANG saya....hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul3... setuju.. rasa proud ada org gelar kita tunangan dia.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Btol sgt2.. sya masa bertunang dlu pn hanya jiran sebelah umah & rapat je yg tau. Menu masa bertunang pn sya masak sndri dibantu ngn sorg adik ppuan. Lgpn, masa bertunang tu ada lbh kurang 30org je termasuk pihak lelaki

    Jiran pn terkejut bila sampai umah sume dh siap masak.. cuma tggal hidang je..

    x suka ngn org zmn sekarang yg baru je bertunang tp buat cam dh nk nikah & sanding. Siap tempah baju cam baju pengatin.. kt ctu je dh abis beratus2.. ngn pelamin lg. Sbnrnya kes majlis tunang yg grand ni tp x jd kwen pnh berlaku pd adik biras sya 2 thn lalu klau x silap. Rasanya x sampai 6bln bertunang, dh putus..

    Tp klau dh bnyk duit.. suka ati dia la kn buat apa ngn duit dia. Nnt x pasal2 sya dikata jeles plak... X jeles langsung ye... x kuasa I nk jeles2 ni..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik2 di luar sana kena ambik ikhtibar dari cerita Nuri ini.

      Delete
  5. tunang sebulan jer..takde tukar tukar cincin pun...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...