Friday, June 15, 2012

Masihkah kau ingat saat berpisah dgn ayahmu?

Kisah Muhammad Syayden Ingham Hanafi dan Muhammad Jamey Alano Ingham....


(Pix atas adalah surat dari seorang anak yg terpisah dari bapanya... dah 7 tahun terpisah).

Sedihnya...  Masa dibawa pergi (atau bahasa kasarnya "dilarikan") oleh wifenya, (seorg mualaf) dari rumah mereka di  Muar ke New Zealand,  yg sulung ni baru berumur 3 tahun... 

Teringat masa anak kita seumur dirinya, usia sebegitu mereka dah ada memory, pasti saat2 berpisah, si anak ini demam2 rindukan ayah (eh memandai je aku! :D.. tapi lazimnya bebudak kan mcm tu, sedangkan Shashal kalau IRP outstation, maghrib2 tak lalu makan, bergenang air mata dah boleh tadah secawan... ini kan pula berpisah lautan spt mereka berdua ni.. memang sungguh menghibakan).

Emak I kata masa I kecik2 dulu, sampai demam2 I rindukan ayah I  yg merantau menemui bondanya nunnnnn di overseas... (eh! baru ku terperasan, mix blood rupanya aku ni... Malindo.. kekeke).   Mujur arwah ayahku dikurniakan seorang menantu lelaki yg prihatin (sbb abg2 aku yg lain masih kecik2 lg ketika itu), yg telah susah payah menghantarkan aku ke klinik sepanjang ketiadaan pak mentuanya itu (thanks Abg Joe) - begitulah cerita emak aku.. kalau tak korang pun tak jumpa aku skrg ni agaknya. Tokok tambah cerita je ni....HEHEHE... tak de la kronik sgt pun, cuma ketiadaan ayah tu buat kesihatan aku jadi susut.. ter"berry2".. hari2 sebut "Pak'e aik... Pak'e aikk"...(ni bahasa Jerman, korang mesti tak phm kan... tengok la kamus ye).




Korang pun tentu ada memory terindah bersama ayah kan?.




Muhammad Syayden Ingham Hanafi,
12, dan Muhammad Jamey Alano Ingham, 9,

Si ibu kini hilang hak penjagaan kerana terbabit dgn penyalahgunaan dadah dan akhirnya kedua anak kecil ini kini berada di dlm penjagaan Jabatan Kebajikan di negara itu.  (pasti ada hikmahnya semuanya ini..)

Semoga En. Hanafi (yg kini sudah pun berkahwin baru) dapat bertemu semula dengan kedua zuriatnya ini dan hasratnya untuk menyekolahkan mereka ke sekolah tahfiz di negara ini akan dipermudahkan.. Ameen.


Berita lengkap - Kosmo 15 Jun..


P/S :  Perghhh pan asia  you all - ni besar mesti hensem!.  Kalau dah jadi tahfiz nanti, boleh la you all ngendeng2 wat calon menantu.  :D...




8 comments:

  1. oh, hibanya kalau terpaksa berpisah dgn anak. baik pada ibu atau ayah. anak saya pun dalam usianya 2 tahun dapat bersama abahnya 1 tahun je. rezeki kitorang jauh di laut. moga Allah permudahkan urusan dan limpahkan rezeki-Nya moga ada la peluang pak'e kerjo neng darat. sak ki pak'ae wes ono neng ngomah - holiday rong minggu, anak ae yo happy banget. <-- malawa + jerman. gilak ah! ROFLOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo Pak'e bocah2 tgh nang omah yo Mbak U?. Wah! sekali-sekala jumpa mesti mcm org tgh bercinta. Yo mudah2an... nang Gustiallah di'makbul'ne opo sing kuey doa kui.. Ameen. Sing diparingi sabar yo ndok...

      LOL... lama betul tak ckp jawa...kekekke...

      Delete
    2. waahahaha..jawa MM gred A, jawa saya gred D. nak cakap pun tak pandai sangat. huhu

      Delete
    3. Hahaha... ya ke? Tapi kan.. ni pun bibik MIL ckp I tak fasih. Maybe sbb kat rumah MIL I jarang bercakap jawa kot.

      Delete
  2. i dapat memahami apa yg dirasakan kanak2 tersebut.. lagi kesian kan bila kita yg dah dewasa ni kadang2 rasa tak tau nak buat apa bila berpisah dgn org tersayang... apa lagi diorang yg masih kecil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kesian kes2 yg melibatkan kanak2 kan Eny... Hendaknya mereka ditemukan semula sbg sebuah keluarga bahagia.

      Delete
  3. Pengganti Ustad Don tuuuuu....
    Masa baca berita ni semlm, akk pun tersedih.....bygkan hidup bdk tu tak tentu arah. Ingat lg kt bapaknya. Harap2 bila dah dpt nnti jgn pula disia2kan.

    Akk takde kenangan dgn arwah sb umo 2 thn dia dah tiada....huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, sama2 lah kita doakan kehidupan yg lebih baik buat bakal pengganti Ustaz Don ni.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...