Monday, July 9, 2012

Cara Mengatasi Gaduh Balik Raya.. yg pasti berkesan ;D

Alhamdulillah.. dah siap dah keja aku untuk "Malam Gala Pra Raya" yg bakal kitorang adakan beberapa hari saja lagi ni.  Tak sabar beb anak aku nak jumpa cousin2 dia.. siap berangan nak menang hadiah kat bawah ni.. kata laki aku, "mana boleh Nak, sendiri beli sendiri nak menang".. :D... padahal aku takde buat soalan bocor pun kat bebudak tu.. 

Kalau menurut kamus Mat Saleh  "Gala" bermaksud "A festive occasion, especially a lavish social event or entertainment" tapi yang kami nak buat ni jauh panggang la dari meaning yg tu, ni cuma ala2 "Malam GALAH" je ni.     



Motip?.   Apa lagi... nak main galah la.  LoL... 


Motif yang sebenarnya... kalau ikut kamus aku la kan... selain niat utama untuk kenduri arwah ayahanda tercinta tapi terselit unsur2 mengeratkan silaturahim sesama adik beradik kami yg kemain ramaiiii niii, tak termasuk cucu lagi... perghhh memang produktif semuanya... ko ada?. Maksud aku, ko ada a big family mcm ni?.  Pastu... of coz la seperti tajuk di atas tu la..  itu antara motif2 pentingnya.

Ya la... korang tau je la kan... bila kita dah kawin ni, keadaan tak akan sama  lagi mcm zmn kita cenonet2 dulu.. jgn harap la kita nak berangan  30 hari 30 malam mengadap meja buka puasa full attandance lengkap 8 beradik kat rumah emak tu.   Takde la.. mana ada. Ko ada ke?.

Raya pun kadang belum tentu dapat jumpa semua... maka ini sajalah solutionnya ye puan2... suruh je emak kita buat pertemuan ekslusif bersama mereka  sebelum menjelangnya raya, so at least..... tak la you all rasa sedih dan terbuang   bila dibuatnya nt pepagi raya tu tetiba .... tetiba la kan.. harap2 tak la, tetiba dibuatnya somi you all  TERlama2 plak kat rumah dia.. hik hik :D  (pakai samping 1/2 jam... pakai butang 1 jam.. eh eh.. tetiba ada orang "assalamualaikum"... layan jap, eh baju terkena dodol plak, tukar baju jap, iron.. eh terbakar plak baju, cari baju lain.. eh tak match, eh alamak! dah senja...esok je la Yang I beraya rumah you... hahaha... tapi cerita ni bukan somi I la ye... rekaan semata2.. ).



So, buat anda semua yg selalu gaduh2 balik kampung sebab kawin kutub utara, kutub selatan.. sila2lah tiru idea kami ini.. pasti ko akan bahagia somi isteri....  moga2... ameen.

Selamat mendengar lagu Dendang Perantau dari Allahyarham Tan Sri  P. Ramlee yg sungguh merdu ini.. layanzzz...   "Di hari raya... terkenang daku kepada si dia.. kampung ku indah nun jauh di sana.. ayah serta bondaku... lalala.."


p/s  :   Buat sedara mara aku!.  Whoihhh... korang jgn tak jadi datang ye.. tak  jadi aku jotos karang, penat wey aku carik hadiah tu..(pix atas).  Nuffnang tau ni yg sponsor... kih kih kih.. (thanks Nuffnang kerana Allah telah memilihmu menyalurkan rezeki itu kepadaku).

10 comments:

  1. yg tak berapo sedare ni bulih datang??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. dtg la Nafisa kalau sanggup meredah hutan belantara. :D

      Delete
  2. kitorang yang 6 beradik ni pun dah susah nak dapat kumpul semua. ntah cemana gaya bila semua anak2 dah sekolah, suami cuti tak sama mcm orang lain. makin payah lee..tu la, dulu kecik suh balik kampung sket gadoh! huhuhhu
    seb baik la saya ni muar bertemu batu pahat, raya paertama boleh balik dua2 rumah. aci ek. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sgt aci tu... sama la kami pun... raya pertama bleh balik di kedua2 tempat... hehe..

      Delete
  3. bestnya ada ramai adik beradik kan, meriah bila dpt berkumpul semuanya.kami cuma sepasang je.Hadiah tu cute2 je,
    *tak lama lagi u all puasa kan mirror,advance la saya kan, nak ucap selamat berpuasa, moga u all sekeluarga murah rezeiii :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Win for the wish. Ha'a.. lg around 2 weeks mcm tu kitorang posa.

      Delete
  4. hehe...dah 20 thn kawin dan ada 4 orang anak2...saya dah expert tang balik kampung nih hehe....nanti one day saya nak tulis buku panduan khas untuk young couples :)...berapa nak charge harge eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah! Tahniah.. kira saya ni kalah dlm 5 thn la dgn you all.

      Harga buku?. Kalau tebal bleh jual dlm RM35.00... kalau nipis RM15. (ni I refer pd buku2 panduan yg pernah I beli la.. hehe).

      Delete
  5. tahun ni turn raye umah family saye..yaeeeeyyyy...*tetibe..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeyy.. happy for you. :D.... Yup.. I masih ingat lg yg last year you beraya rumah yr MIL kat JB.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...