Sunday, August 5, 2012

Adat "BERBALAS HIDANGAN" menjelang akhir ramadhan, masihkah popular?

Budaya berbalas hidangan yang popular di kalangan masyarakat Jawa (msykt Melayu juga mungkin) ketika akhir2 ramadhan, atau dikenali sebagai "munjung" perlukah dikekalkan atau sebaliknya?.   I  rasa boleh juga dikekalkan... tapi biarlah berjadual untuk mengelakkan pembaziran.   

Paling beruntung dalam adat yg hampir luput ini ialah abang/kakak yg sulung ler sbb mengikut pendapat sorang kawan jawa I yg enggan namanya disiarkan di sini (cewah dah mcm baca berita plak I ni kann..), masa ni la timenya si kakak/abg td akan menerima pelbagai sajian dlm mangkuk tingkat pelbagai bentuk dan rupa dari adik2 mereka.

(Dah hampir luput ke adat ni? I la org yg bersekongkol meluputkannya tuu.... hahaha, sorry la ya abg dan kakak2ku, tak koser la nak "mengemail" segala masakanku... nak makan air tanganku sila la dtg ke rumah ye... sedap tau bangkit cheesku... tapi dah abis ).


cantik LV ni kann...
Oleh kerana I ni kategori kakak ipar sulung (jika menurut salasilah family IRP yg sulung itu)... maka, I tak nak la ayam ke atau segala bentuk makanan macam kak long2 zaman dulu sebab dah milinium kan.. kena ubah sikit cara yg lebih praktikal, tak nak la susahkan diorang untuk kelentang kelentung kat dapur posa2 mcm gini... penat nanti..... jadi apa kata just postkan je... tak banyak.... sebuah handbag je... brand coach please.. ngeh ngeh ngeh... 

Korang masihkah mengekalkan adat ini?.  Perlukah dimansuhkan dgn motif utk mengelakkan pembaziran?.  Maklum je la  bila dah semua menghantar menu yg sama dlm satu hari.

p/s :  Bila la dapat jenjalan ke JPO lagi... jenjalan je... belinya belum tentu.


13 comments:

  1. dulu masa i duk kampung mmg selalu masak lebih utk bg jiran.. sejak dok bandar ni... jumpa jiran pun payah hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa2nya kat kg masih mengekalkan budaya ni kan Eny cuma menu zmn skrg maybe lebih simple kalau nak dibanding zmn emak2 I... mesti nak lengkap ketupat, rendang dan sambal satay.

      Delete
  2. yuppp kat kampung masih ada adat nieh, mak akak kat taman pun masih kekalkan malah dia bagi ketupat rendang n sambal kacang kat jiran cina, jiran tu pulak bg angpau raya dan buah limau,... syok kan, org memberi kita merasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah rajinnya Mak Akak.. walaupun duduk kat taman. Menampakkan yg tradisi ni masih belum luput sepenuhnya.

      Delete
  3. Kalau kat kg mak abah tu masih ada lg. Area ijok n bukit kucing, k selangor (in laws) masih mengamalkan..suka gak.tp for me.tak perlu banyak2. Berpatutan lahh.

    Amboii..munjung bag coach yee.kelassss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. OIC di Selangor pun masih popular adat ini rupanya.

      Ha'a Yan... mmg kelaz kalau dpt bag coach free di pagi raya. Senyum sampai ke petang. :D

      Delete
  4. Kat kampung Cik Yong kat Klang still ada lagi.
    best sesangat.
    bukan setakat akhir jea dari awal2 lagi dah ader, tapi yang paling best nak akhir2 org panggil 'ngunjung'- lauk pauk hari raya - ketupat, nasi himpit, lodeh, rendang.. hishhh.. meleleh yummiee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OIC..

      Nampaknya kalau Cik Yong rindukan suasana tu kat UAE... bleh la "ngunjung" plak dgn Mak2 Arab kat sana.. masak nasi arab.. sedapnyaaaa..

      Delete
  5. kat kampung mak masih amalkan munjung ni. saya pulak insya-Allah akan munjung juga serba sedikit rumah jiran terdekat. tahun pertama duduk sendiri. tanya bos dulu la tengok camne.
    p/s:kalau dapat lah coach tu silap2 sampai habis raya pun MM masih sengih manjang, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...betul.. betul.. sengih setahun gamaknya klu dpt coach tu... hahaha..

      Delete
  6. Salam sejahtera MM
    Hhehe lama tak ketemu.

    Emak saya masih lagi dgn amalam ni, pendekkata sekampong masih buat benda ni. Seronok. Ada beza sikit2lah lauk kerana ada yg jawa, bugis, banjar,

    ReplyDelete
  7. Rindu suasana berbalas2 ini

    http://nurqasehbiz.blogspot.com/2012/08/lovely-iftar.html

    ReplyDelete
  8. bez gk lau ada owg hantar mknan..tp lau jns lauk sma..sengih je r,myb rs berbezakn..jemput join segmen sy

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...