Budaya berbalas hidangan yang popular di kalangan masyarakat Jawa (msykt Melayu juga mungkin) ketika akhir2 ramadhan, atau dikenali sebagai "munjung" perlukah dikekalkan atau sebaliknya?. I rasa boleh juga dikekalkan... tapi biarlah berjadual untuk mengelakkan pembaziran.
Paling beruntung dalam adat yg hampir luput ini ialah abang/kakak yg sulung ler sbb mengikut pendapat sorang kawan jawa I yg enggan namanya disiarkan di sini (cewah dah mcm baca berita plak I ni kann..), masa ni la timenya si kakak/abg td akan menerima pelbagai sajian dlm mangkuk tingkat pelbagai bentuk dan rupa dari adik2 mereka.
(Dah hampir luput ke adat ni? I la org yg bersekongkol meluputkannya tuu.... hahaha, sorry la ya abg dan kakak2ku, tak koser la nak "mengemail" segala masakanku... nak makan air tanganku sila la dtg ke rumah ye... sedap tau bangkit cheesku... tapi dah abis ).
(Dah hampir luput ke adat ni? I la org yg bersekongkol meluputkannya tuu.... hahaha, sorry la ya abg dan kakak2ku, tak koser la nak "mengemail" segala masakanku... nak makan air tanganku sila la dtg ke rumah ye... sedap tau bangkit cheesku... tapi dah abis ).
cantik LV ni kann... |
Korang masihkah mengekalkan adat ini?. Perlukah dimansuhkan dgn motif utk mengelakkan pembaziran?. Maklum je la bila dah semua menghantar menu yg sama dlm satu hari.
p/s : Bila la dapat jenjalan ke JPO lagi... jenjalan je... belinya belum tentu.
p/s : Bila la dapat jenjalan ke JPO lagi... jenjalan je... belinya belum tentu.
dulu masa i duk kampung mmg selalu masak lebih utk bg jiran.. sejak dok bandar ni... jumpa jiran pun payah hehehehe
ReplyDeleteRasa2nya kat kg masih mengekalkan budaya ni kan Eny cuma menu zmn skrg maybe lebih simple kalau nak dibanding zmn emak2 I... mesti nak lengkap ketupat, rendang dan sambal satay.
Deleteyuppp kat kampung masih ada adat nieh, mak akak kat taman pun masih kekalkan malah dia bagi ketupat rendang n sambal kacang kat jiran cina, jiran tu pulak bg angpau raya dan buah limau,... syok kan, org memberi kita merasa...
ReplyDeleteWah rajinnya Mak Akak.. walaupun duduk kat taman. Menampakkan yg tradisi ni masih belum luput sepenuhnya.
DeleteKalau kat kg mak abah tu masih ada lg. Area ijok n bukit kucing, k selangor (in laws) masih mengamalkan..suka gak.tp for me.tak perlu banyak2. Berpatutan lahh.
ReplyDeleteAmboii..munjung bag coach yee.kelassss...
OIC di Selangor pun masih popular adat ini rupanya.
DeleteHa'a Yan... mmg kelaz kalau dpt bag coach free di pagi raya. Senyum sampai ke petang. :D
Kat kampung Cik Yong kat Klang still ada lagi.
ReplyDeletebest sesangat.
bukan setakat akhir jea dari awal2 lagi dah ader, tapi yang paling best nak akhir2 org panggil 'ngunjung'- lauk pauk hari raya - ketupat, nasi himpit, lodeh, rendang.. hishhh.. meleleh yummiee..
OIC..
DeleteNampaknya kalau Cik Yong rindukan suasana tu kat UAE... bleh la "ngunjung" plak dgn Mak2 Arab kat sana.. masak nasi arab.. sedapnyaaaa..
kat kampung mak masih amalkan munjung ni. saya pulak insya-Allah akan munjung juga serba sedikit rumah jiran terdekat. tahun pertama duduk sendiri. tanya bos dulu la tengok camne.
ReplyDeletep/s:kalau dapat lah coach tu silap2 sampai habis raya pun MM masih sengih manjang, kan?
Betul...betul.. betul.. sengih setahun gamaknya klu dpt coach tu... hahaha..
DeleteSalam sejahtera MM
ReplyDeleteHhehe lama tak ketemu.
Emak saya masih lagi dgn amalam ni, pendekkata sekampong masih buat benda ni. Seronok. Ada beza sikit2lah lauk kerana ada yg jawa, bugis, banjar,
Rindu suasana berbalas2 ini
ReplyDeletehttp://nurqasehbiz.blogspot.com/2012/08/lovely-iftar.html
bez gk lau ada owg hantar mknan..tp lau jns lauk sma..sengih je r,myb rs berbezakn..jemput join segmen sy
ReplyDelete