Saturday, September 8, 2012

Kenangan Lalu..

Sewaktu aku kecil, ibu sering menghidangkan buah ini untuk hidangan berbuka puasa kami bersama kuah santan dan air batu.. kalau ibu sibuk, arwah ayah pula yg akan menyediakannya. Masa itu sgt indah sekali.... Sekarang aku pun tak tau kat mana nak jumpa buah ni lagi, namanya pun aku dah lupa... Semoga jalinan kemesraan yg ada akan kekal selamanya... (ni konon2 ala2 Erra Fazira iklan Astro).

 


gambar credit kpd teman FB


*confused.... buah kundur ke labu air?

6 comments:

  1. hahhhh u pun makan buah ni? sama mcm i dulu selalu makan buah ni , even mak dan ayah i pun tak tahu nama buah ni, so kitaorang panggil timun cendol sebab cara nak makan buah ni dengan santan dan gula melaka dan kadangkala dicampur dgn buah yg biji biji hitam (kulit keras di luar) buah kepayang kot nama dia... ayah i dulu tanam buah ni sebab dia suka sght timun cendol ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhhh Eny..... penceritaan you menambahkan lg keinginan I utk makan buah ni. Tambahkan gula melaka tentu lg sedap.. kami mkn dgn santan je ketika tu.

      Buah ni antara buah yg kian pupus. Kat mana la nak cari skrg ni?. Especially area2 JB ni.

      Delete
  2. tak pernah la makan...
    buahnye pun saya tak kenal
    mesti rasa dia sedap kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap Ena... lebih kurang honeydue tp lg sedap.

      Delete
  3. oh sara pun selalu gak makan buah ni tp tak tahu nama...hehe cara makan pun sama cam eny... santan n gula melaka... masukkan dlm peti dulu makan sejuk2...sedapnya... hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh I see... lepas ni kalau I jumpa lg buah ni, I akan makan ikut cara you all plak.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...