Wednesday, November 21, 2012

Cadangan perniagaan utk sahabatku yg stress nk berhenti kerja - part I


Aktiviti siang tadi di sebuah restoran terkemuka... menemani anak2 makan di SR..


Singgah membeli strawberry coklat.



Salutan coklatnya memang menjadi....tak terlalu manis, tak terlalu memuakkan, tak coklat sgt, lebih kehitam-hitaman... ha macam tu la resepinya Kak lain kali... baru Kak Mirror suka makan... keep it that way, jgn diubah2 lagi.. esok2 boleh beli lagi kat sini..  RM10 - 4 cucuk.




Actually I selalu beli strawberry coklat kat kedai yg satu lg (kat sebelah kedai donut), tapi sejak kedai tu kata tak jual lg strawberry (padahal sedap)... I dah jarang makan dah,.. TETIBA...  tak sangka pulak akan kewujudan strawberry coklat kat booth yg satu lagi   ni (pix atas).. padahal selalu menemani Qistina yg tergila2kan marhmellow bungkusnya.  Pandai pulak strawberry coklat ni main sembunyik2 ngan I ye... :D



Tu la I nak cerita dengan sorang kawan I ni, itu ari  merengek2....  kata dah stress sgt kat tempat keja, rasa nak berhenti, tapi kalau berhenti buntu pulak tak tau nak buat apa..   Nampak coklat fountain tu tetiba teringat kat dia pulak...

"Ya la Makcik...  kalau aku suggestkan kau buat katering gerenti kau mesti tak minat kan?. Nak kelentang kelentung kat dapur menyediakan pelbagai juadah nasi bariyani, nasi minyak, nasi tomato, nasi dagang... waaaaaaaa.... belum pun aku abiskan ayat-ayat itu....  dah nampak jelas kepenatannya di situ kan?.  Then,   apa kata kalau... (ah malas nak sambung ayat... biarlah gambar menjelaskan segala2nya..)".


1) Menyediakan perkhidmatan candy buffet berserta coklat fountain


"kan tgh trend skrg ni bebudak sambut birthday ada benda2 ni....   Cara mengadun coklat kalau tak tau boleh berguru dgn Pakar Coklat - Mummy Gee ".




2).  Yang ni pun cantik.... 


"kepakaran yg diperlukan di sini hanyalah membuat cupcake dan mendapatkan supplier
menjual candy2/cookies  tersebut... tak susah pun kan?"


Birthday Qistina kalau I tempahkan pink mcm ni mesti dia suka..

Ha!   Apa kata??.   


p/s :   perniagaan sebegini kalau I yg buat puan2... Shashal dan Qistina la orang yg paling happy sekali...sebab Shashal selalu cakap dgn ayahnya "Abah, Abah bukak la bisnes jual jajan... nanti Shashal boleh makan jajan baaaanyak-banyak"...  Alahai anakku..

12 comments:

  1. betul MM, kalau nak berhenti kerja kena pulak pikir apa yang akan dibuat, satunya mungkin untuk tampung perbelanjaan keluarga dan maybe utang2 kereta atau lain2 utang.. buat bisness dgr kata mmg byk untungnya, tapi kena betul2 kuat semangat dan rajin...Linda ni ada gak dok pikir dulu kalo benti keja nak buat apooo??dah la keja gomen...mesti org cakap cari pasal elok2 keja gomen nk benti..uwaa..
    tetiba buat luahan perasaan kat MM pulak pagi2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linda - ha'a.... dah elok2 keja gomen tak usah la berhenti Linda.. redah je segala ketensenan.. (ecewah pandai je MM menasihatkan org).

      Delete
  2. Replies
    1. Intan mmg kena bersetuju, best berniaga kan Intan..

      Delete
  3. i kalau berhenti kerja maybe nak jadi photographer je lah kot hehehe..
    strabs chocolate tu nampak sedap nye... sebab selalu i jumpa chocolate nya tak beku keras elok mcm tu. lebih kepada mcm chocolate sos dan sgttt manisssss...!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Eny... yg ni mmg sedap, selalu I termakan yg terlampau manis, pendek kata kurang menyengat.

      Delete
  4. bila da keje gomen nk benti pun pk bratus kali...huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Eleea... itu la dilema wanita2 keja gomen di luar sana.

      Delete
  5. aku la tu..hehehehe..x lama lagi hbs kontrak dah.hu

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...