Monday, December 17, 2012

Panduan Mengkawini Seorang Businessman

Kawan I merungut yg I tak update belog arini..  Ok.. k.... I update ni... tapi agak merapu sikit la, harap sudi membacanya.  Itu ari, I ada terbaca satu tajuk dari sorang blogger yg menulis tentang "Panduan Mengkawini Seorang Doktor"... since hubby I bukan doktor  so I ignore je la.. Lalu hati berkata-kata...
"Takde ke orang berkongsi tentang "Panduan Mengkawini Seorang Businessman"??.   Atau pun Engineer ke?.   Pasti I akan baca sampai habis.

Tapi google punya google pun takde yg buat, maka dengan ini dengan gigihnya.... Kak Mirorr yg akan buat entry itu!!!.  Wah!!!.     Kengkawan lain yg senasib dgn  saya (kawin dgn businessman a.k.a busy man .. boleh tokok tambah ye).  Amat dialu2kan demi  memantapkan lagi entry ini. (tapi sorry.. takde royalty ye..hehe).





Hadiah cadangan utk anda yg bersuamikan 
seorang enjin nyiok... 
IRP - you nak ni tak?



1).  Memahami

Ya... sudah tentu anda perlu memahami situasinya yg agak busy.    Jgn anda berangan nak mintak dia balik pukul 5 ptg.. kalau time tu dia perlu berkomitmen dgn tugasan2nya.  Biarkan je dia... janji dia balik rumah.


2). Jgn nak busy body

Tak perlu nak busy body sgt tentang hal kerjaya beliau, unless ko memang sama2 jd share partner dlm syktnya..  Yg perlu ko tau hanyalah.... tiap bulan dia bagi makan.



3).  Berikan dia masa rehat yg cukup

Tugasannya yg memang dah busy itu, harus perlukan situasi kedamaian di rumah.   Ada certain lelaki (but not my IRP ye.. beliau sgt memanjakan anak2 beliau, balik rumah mesti nak berborak dgn anak2, I sbg bini ni dah jatuh no. 2 dah).. but certain  orang...tak suka situasi bising2.  So, ajar anak2 anda utk memahami keadaan.


4)  Sabar

Kesabaran ini termasuklah....
*Menahan sabar dari rasa cemburu - itu sgt penting.  Ko tau je la kerjayanya yg memerlukan beliau bercampur dari pelbagai golongan, ada lelaki, perempuan, gadis2 genit... tak genit, yg gedix.. ha kan?


5). Banyakkan berdoa.

Pelbagai kemungkinan bakal kau hadapi bila bersuamikan businessman... antaranya : (eh semua yg aku tulis ni dicedok dari pelbagai  pengalaman wanita yg aku temui ye.. tak semestinya yg aku alami sendiri.. harap maklum).

Puan M pernah mengadu dgn I... sominya difitnah punya hubungan dgn (eh lupa plak aku...sbb kisah ni dah lama) tapi topik utamanya ialah FITNAH.... ye, fitnah adalah lumrah dlm dunia business dlm kes jatuh menjatuh antara satu sama lain).  So, be carefull, isteri jgn cepat melenting, sebaliknya buat siasatan dgn rasional.

Tidak kurang juga yg menghadapi masalah2 ilmu hitam angkara perniagaan.  

**Jadi pokok pangkalnya ialah doa sbg pendinding, solat jgn tinggal.



Last but not least....

Ini dia, ko perlu ada handbag untuk dinner ni.... RM55.00 je Yang (Harga biasa RM80.00... betapalah banyaknya I bagi diskaun!!).  Amat sesuai ni kalau you kenakan dengan gaun malam waktu menemani hubby gi function2..   Ya ler kann... imej hubby kena la jaga kan.  Kena la pandai menyuaipadan dgn apa yg kita pakai.  Berminat sila roger2 I.... missmirror@ymail.com
Lain-lain pilihan telah diupdate  di sini.


Ada sapa2 lagi nak tambah??.  Silakan...

9 comments:

  1. Haha...pandai tul ye..tak terfikir saya nak cari panduan macam ni.. Rupanya banyak bakat terpendam puan sam kita ni.. Saya pun dah jadi macam kawan tu ,nak kena baca blog ni setiap hari...
    hbeg merah tu tak boleh beli lah nampaknya ye, tak cukup syarat yg dinyatakan....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye?. Terima kasih la atas kesudian puan membaca blog ini tiap hari.

      *apa pulak tak cukup syarat Cikgu Aisy, Cikgu2 mmg kena ada beg tu sekurang2nya sebijik. Pakai siang hari pun ok kot..hehe.

      Delete
    2. Tulah, lain kali kena lah sebut pasal cikgu klau pakai ni bergaya jg.. Tadi sebut pasal gi dinner je. Haha..tp mmg pun sesuai pakai ke dinner, klaau bawa ke sekolah payah, mana nak letak marker pen, buku, stapler n lain2 bagai. Nati 3-4 beg kena bawa..

      Delete
    3. Hahaha... ok Aisy nt lain kali I tulis mcm tu.

      Delete
  2. Banyak betul tu MM...cuma nak tambah lagi satu, jangan tambah stress suami yang dah memang stress...he he..

    ReplyDelete
  3. bagus panduan ni..bole saya gunakan

    ReplyDelete
  4. haha..kelakar la kk mirror n..siap wat panduan kasik..hehe

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...