Sunday, December 16, 2012

Perkahwinan Jarak Jauh ~ satu tip menyelamatkan rumahtangga yg goyah?

Macam2 masalah rumahtangga org terpampang di wall fbku saban waktu.... (itu la padahnya bila mengLIKE page2 rumahtangga).. tapi takpe, I suka je membacanya... di situ la tercabarnya skill kita mendepani permasalahan orang lain.    Time mood ok, I tolong reply...  kalau tgh tak ok... I just membaca komen2 yg lelain.

Ada satu tip dari pengkomen yg I nak highlightkan hari ini... dia kata...

"kadang kala PERPISAHAN JARAK JAUH antara suami dan isteri mampu mencairkan hati si suami....penceraian bukan jalan penyelesaian".




I rasa I kena setuju 30% je.. (itu pun utk mereka yg berdepan dgn suami baran dan kaki pukul).. sebab kawan I yg sorang pernah mempraktikkannya masa tgh huru hara dgn suaminya dan hasilnya... suami yg dulunya buat tak tau, mula mengambil berat setelah berjauhan.   Tak tau la beliau ni dpt idea dari mana... memula kita tengok dia bawak kain baju balik kg, hati dah berdetik "Stupid idea!  Dah tau suami curang, yg dia lagi nak  duduk jejauh kat kg tu pehal la?".   

Tapi ternyata... telahanku tidak benar, alhamdulillah...nampaknya  makin lama, makin ok pulak diorang.. now dah menjalani hidup yg normal (maksudnya dah tak berjauhan lagi sebab keadaan dah kembali pulih)...

Tapi tak kurang juga yg gagal.... makin berjauhan, hati semakin jauh, nafkah zahir batin pun jauh... sudahnya bercerai.  Takziah..


**Apa2pun.. kalau nak berjauhan kena la mintak izin, kang tak pepasal dijatuhi hukuman nusyuz sbb keluar rumah tanpa izin suami pulak..

**Sekadar pendapat peribadi...  jgn praktikkan tanpa bertanya yg pakar a.k.a pejabat agama.


2 comments:

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...