Sunday, December 23, 2012

Resepi Macaroni Cheese Likat - dari restoran terkenal


  • Resepi Macaroni Cheese   -  credit to Datin Z,  Restoran Haji Baseer.

    Thanks Z darling!!.   Moga Allah memberkati..  Shashal memang suka makan menu ni..  kalau makan kat restoran2 makanan segera memang ini la menu pilihannya.  Hopefully, lepas ni Mama pulak buatkan untuk dia.

    Ok puan2... sila salin resepi ye.. (sebenarnya I dah mengantuk sgt ni tau!.  tapi still ada hati nak update blog, sorrry la pada yg I belum buat kunjungan balas.. esok2 insyaallah I blogwalking besar2an).

    1/2 pkt macaroni San Remo rebus - bubuh sedikit olive oil
    Bwg holand stgh biji potong dadu
    Bwg putih 3 biji cincang halus
    Udang
    Mushroom butang
    Blck papper powder


    Cara

    Tumis bawang2 tadi dgn 2 sudu buttercup
    Masa menumis, taburkan sesudu tepung gandum (buat dgn cepat supaya tak hangus)
    Bila bawang dah wangi, masukkan udang
    Pastu masukkan australian fresh milk..

    *bubuh garam dan perasa sikit

    Letak mozarella parmesan n cheddar cheese ....parmesan korang beli yg serbuk dan letak jgk sesudu cream cheese....dah agak2 likat, gaul la dgn macaroni tu n angkat....atas korang tabur lg dgn mozarella n masuk microve sekejap baru la bergetah2 tu..

    Photo

     · 
    • K...yg kat pic tu ada powder cheese tp  klu nak,  korang  letak klu tak parmesann serbuk ada jer jual kat tesco...senang cerita ape2 jenis cheese yg parut n powder korang belasah je campo semua...mesti lg sedapp...jgn bnyk garam sbb cheese dah masin
      Ok selamat mencuba dan happy weekend!


      4 comments:

      1. Selamat berhari minggu puan blog...hehe..pepagi dah terjah tgk masak apa. Ni favourite anak akak ni tapi ibu dia malas betul nak buat.

        ReplyDelete
        Replies
        1. Morning Kak PB... ;)
          Takpe... ibu dia tak rajin buat yg ni tp rajin masak kuih muih kan...

          Delete
      2. menyelerakan nampaknya. jarang beli pasta jenis macaroni. suka makan tapi kalau buat makan sorang je kot, tak syok. tuan rumah tak minat jenis-jenis western tak pedas/masam. len kali leh try la, sumbat kat mulut sara kasik dia suka. heheh

        ReplyDelete
        Replies
        1. Org lelaki mmg jarang suka benda2 pasta ni..
          I kalau masak menu2 speghetti/pasta.. kena ada menu tambahan, khas utk org2 yg tak suka pasta.

          Delete

      Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
      hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...