Wednesday, July 10, 2013

Kain Samping Raya - Perlu ke beli tiap tahun?

Assalamualaikum w.b.t  and afternoon great people!

Tampak segak bila lelaki berkain samping.  Samping ke sampin?.   Apa2 je la kan, as long you all paham apa itu kain samping.  

credit to google



                        




kain samping kanak2 tak mahal mana...  RM10 - RM15 dah bleh dapat.  (gmbr atas :  baju raya Shashal dan Qistina taun lepas).


Tapi kain samping org dewasa yg diperbuat dari tenunan songket bukan la murah, paling2 mencecah hingga RM200.  Kalau nak yg murah pun paling2 RM35 jenis macam kain pelikat tu.   Oleh itu, nak tanya ni....  tiap taun ke you all perlu beli kain samping baru utk menyuai padan dgn ton kaler pada tahun tersebut sedangkan diorang pakai tak sampai beberapa minit sekadar untuk bergambar pastu bila panas diorang bukak.


Selera memasing la kan, ada certain orang just mengenakan baju Melayu dgn jeans... tapi kalau aku, aku memang suka  "paksa" laki aku pakai satu set dgn samping (kalau boleh siap bertanjak... hahaha) sebab bukan selalu pun nak berhensem dgn pakaian tradisional melainkan di pagi raya.

elok kalau jadi macam Arwah Bang Sudir ni, senada semua from top to toe..


Untuk menjimatkan, kita kena beli kain samping yg agak berwarna warni, so boleh masuk untuk semua kaler dan tak perlu la kita kena  beli tiap taun.   Sebenarnya aku pun bukan beli yg mahal beratus tu (kedekut punya bini.. kah3),  dah pernah belikan mahal2 masa hantaran kawin  dulu2 tapi entah lesap ke mana... Aktiviti berpindah2 rumah punya pasal kot.


Cara menjaga kain samping sebaiknya hantar dry cleaning... tak kan nak masuk dlm mesin basuh plak kan?. Ok lah... nak sambung baca novel (misi mengurangkan bercakap sempena menghormati ramadhan).


16 comments:

  1. hubby ada 3-4 helai sampin tp dr kawin sampai tahun lepas duk pakai warna sama haha..sbb meriah sangat katanya... sib baik ada selai yg warna tak berapa meriah... moral beli la sampin yg boleh match ngan semua warna baju...lg pun org lelaki bukan cam kita sepasang baju selai tudung...hahaha diorg tak kisah,tak perasan n tak tahu pun haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SARA - mmg unik golongan lelaki kan Sara, menjimatkan!. :D

      Delete
  2. nak selamat kena ada sehelai samping warna hitam so boleh match dengan apa2 warna. Samping guna kain samarenda pun cantik menarik gak dengan warna2 striking..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Mummy, para somi mmg kena ada satu songket hitam... at least klu dpt apa2 pingat ke (ahaks)... takyah la sibuk2 beli lg.

      *Tak pernah cuba lg kain samarinda.. thanks for the suggestion. Maybe next year boleh dicuba.

      Delete
  3. saye soh asben saye beli sampin yang warna nyer senang nak masuk ngan ape2 kaler pon..tak yah membazir nak beli tetiap tahun kan...dah ar pakai nyer kejap jer..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aty - kann... dah la pakai pun setaun sekali. Baik kita save duit tu buat beli kuih raya... hahaha.

      Delete
  4. nasib baik husband saya jenis tak bersampin...time kawen dulu jaa bersampin bagai..mmg mahai kan sampin..sampai ribuan2 ringgit pun ada penah nampak kat teganu...pengsan ja rasa...hahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah!. Mesti mengerlip abis klu dpt pakai yg ribu2an tu Linda. :D

      Delete
  5. tak retilah bab sampin ni, saya tgk suami pakai yang sama je.. ok kot, dia tak beli tiap tahun, cukupla dua tuga helai yang ada tu... orangbyang bergaya mmg nak beli selalu kot, sesuaikan dengan baju raya semasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe la kan Aisy. Yg suka bergaya mesti akan beli tiap tahun.

      Delete
  6. ada yg songket pun dia tetap pakai pelikat gi solat sunat aidilfitri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... dia nak rasa lebih selesa masa solat la tu.

      Delete
  7. selamat beribadah dan berpuasa ramadhan karim

    ReplyDelete
  8. MM, kalau sampin jahit mesin tu buleh la nk tukar tiap2 thn, sbb murah, tapiiii kalau yg jahit tangan matikkk wooo satu tu berapa dah kan...end up amek yg boleh masuk semua kaler ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Kelantan byk pilihan yg lawo2 kan Hany. Klu dpt rembat satu yg bleh masuk semua kaler, mmg boleh save bertahun2.

      Delete
  9. Salam, sy follow blog sis n sis follow blog sy yer...jemput masuk ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com untuk mendapatkan harga istimewa untuk produk Shaklee. TQ for your support.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...