Wednesday, August 28, 2013

Alang-alang bertanya, bagi la jalan penyelesaian...

Jodoh, ajal, rezeki.... semua itu rahsia Allah.





Itulah silapnya masyarakat kita ni kan,  rajin "menghukum" tapi enggan memberikan solution.   Cuba la sambil2 bertanya tu kita bagi diorang jalan penyelesaian.    

Alang2 dah bertanya bila org tu nak kawin.... carikkan la calon. Make sure yg warak dan hensem. Kalau dah terkurang calon, calonkan je laki kau.... hahaha.  :P.   Sebelum nak busy body bertanya2 bila org tu nak BER"anak", dlm handbag tu make sure dah prepare dulu KURMA HIJAU ke, BUAH ZURIAT ke utk kau bagi dia makan, baru boleh bertanya.   Kalau tak... baik diam, cerita je hal lain.  Cerita je pasal kucing ke, tudung2 terkini ke atau florentine cookies yg kau buat tapi terhangus ke.





Entah, aku pun tak berkenan la dgn org yg menspoilkan keceriaan org lain dgn soalan2 yg tak high class camtu.    



Emm..... jap2, muhasabah diri jap,  aku ada pernah tanya kat org tak masa beraya itu ari?.   Sepanjang ingatan aku, "TAKDE SANGAT" kot.  Dulu2 pun aku pernah buat entry pasal ni pun... of coz ler aku lebih berhati2....   KECUALI ada la itu ari aku TERtanya kpd sorang anak sedara aku yg pompuan  tu, sbb aku tau dia dah ada bopren, of coz ler makciknya ni nak tau bila diorang nak disatukan, senang kita nak buat bajet kalau2 dia nak mintak sponsor gula2 sebijik ke kan?.  (alasan).   Lagi satu, dgn anak sedara aku yg laki tu pun aku ada tersasul bertanya... sbb dia sendiri yg declare kat FB kata tak sabar nak kawin!!.   Jadi apa salahnya aku bertanya lg utk bagi dia semangat menuju ke arah itu?.  Betul tak?.  



sesuka ati makcik kau je kan... mengupload gambar dgn sesuka ati!.
Takpe...  ni semua utk kenangan kau di hari muka.




p/s :   Taun ni soalan menjengkelkan  "Napa Sam kurus?" dah semakin mengurang berbanding sebelum2nya.  Bermakna badan aku dah ideal kot..  Alhamdulillah.. patut la laki ai makin sayang... hahaha.  Bluekk sila muntah!.

.



6 comments:

  1. MM, sebelum tanya soalan, kena pikir dulu sesuai ke idak nk tanya, silap2 haribulan orang nak jawab tu tengah bad mood..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu time mood happy pun, bila soalan yg diaju menyinggungkan hati, rasa takde mood je nk jwb Linda.

      Delete
  2. haa..kurus?? ni nak kena mintak petua ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petuanya... jgn buat sambal cili padi sedap2, nanti I makan menambah2.. hahaha.

      Delete
  3. Salam kak mirror..betul tu..semua tu dah ditentukan oleh ALLAH…wah makin kurus ya..nah ambik isi intan sikit..sebab intan balik kg org tegur da domok..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Intan...
      Biar la demok pun, as long Cik Abg sayang.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...