Tuesday, September 24, 2013

Pengalaman Memanggil Bomba

"Asap apa tu??!!!".  Sedang ku asyik membasuh di balkoni malam semalam, IRP mengejutkan aku..


Alhamdulillah........ sib baik tak arwah.... kalau tak..



Bukan aku yg arwah....  maksud aku,  pokok2 tu.... sib baik la sempat diselamatkan, kalau tak, dah tak menghijau la kawasan perumahan aku ni, ibarat gurun pasir yg tandus beroasis dan aku pun terpaksa la feeling2 cam Sharifahlah!.  Naik untalah!.   Makan nasi maglubahlah!.


"Tak teruk kot Ma, kalau teruk mesti anjing2 guard tu dah kuat menyalak2".   Qistina  memberi hujahnya yg tersendiri.   

Resa aku pun kata macam tak teruk sgt....... tengok jiran2 pun macam relax je takde yg menjerit.... tapi rupa2nya makin lama makin meriah pulak.  IRP pula ada hujahnya yg tersendiri, dibimbangi api tersebut menjilat cable TNB.  




"Kebakaran??.  Yey!.  Nanti kita boleh pindah rumah!!.".  Hamboii... Shashal boleh pulak menjerit happy.  

Maka, kitorang pun panggil bomba dan bomba pun datang 15 minit kemudian. Termusnah impian Shashal nak "pindah rumah" sebab segalanya telah dapat diselamatkan.  Alhamdulillah.    Begitulah kisahnya karangan BM kita pada hari ini ye murid2.  Sekian.






14 comments:

  1. Amende yang terbakar tu MM... baru ni saya suspen gak apsal ada bau karen hangit kat dalam rumah..kalau terbakar rumah haru la pulak...nauzubillah..rupanya komputer kat bilik anak saya meletup...suspen sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. *Kebakaran hutan kat perumahan kitorang.
      *Komputer meletop?. Kitorang pun pernah ada pengalaman tu ZZ. Kuat bunyi dia.

      Delete
  2. Apa yang berlaku ni sam? Alahadulillah dah ok ye.. legaalah macam tu.. panik ye masa kejadian..

    Sempat shashal pikir nak pindah rumah ye.....hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisy..
      *Kebakaran hutan. Tak berapa panic sgt sebenarnya sbb jiran2 semua takde yg menjerit dan memasing relax dlm rumah. Hehe..
      *Shashal dari dulu mmg suka berangan nak rumah baru. :D

      Delete
    2. budak2 mmg suka berangan..koi masa kecik pun berangan pindah rumah tanpa mengetahui urusan pembelian rumah bukan perkara kecik2 yg boleh settle 2 ke 3 hari

      Delete
    3. I pun dulu kecik2 mcm tu Nafisa, selalu jelous dgn kengkawan yg pindah rumah, pindah sekolah sbb ikut ayah diorang pindah Felda. :D

      Delete
  3. kebakaran hutan lah bahaya... dia merebak cepat.. nak padam lambat... ari tu hutan belakang umah pun terbakar... padam belah sini nyala belah sana.. nasib baik dekat dgn tasik.. boleh sedut air

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh Deq Su pun mengalami kejadian yg sama jugak ye?. Ada org buang puntung rokok sepah2 la tu agaknya.

      Delete
  4. Replies
    1. Dik - kalau rumah yg terbakar... belog ni pun tak terupdate agaknya sbb lappy2 pun terbakar... hehe.. Nauzubillah.

      Delete
  5. Hiasshhh...kalau kebakaran macam tu takut merebak ja, jangan buat main dengan api ni. Kecik2 mudah padam bila besar tengok jelah dia dengan rakus membakar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah... walaupun kat tepian hutan... sbb daun2 dia yg berterbangan tu silap2 boleh berjangkit kat rumah kita pulak.

      Delete
  6. nampak teruk jugak kebakaran tu..nasib baiklah semuanya selamat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang api sgt marak ketika itu Liza...
      Alhamdulillah tak merebak ke rumah2 berdekatan.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...