dari mana la Mak Nenek kita dapat idea memasak itu dan ini?.
Maksud ai.... Mak Nenek zaman2 Tok Kaduk.
Mak Nenek moden terkecuali dari ini filem...(sbb diorang dah dpt
info dari nenek kpd nenek kpd nenek - baca sampai nenek yg ke 1000).
Mcm mana diorang tau ubi kayu boleh direbus?.
Mcm mana diorang tau cempedak tidak beracun?.
Mcm mana mereka tahu kulit cempedak pun boleh dimakan?.
Kulit?. Mesti korang berpandangan sesama sendiri kan?.
Tu la, tak nak kawan ngan ai..... dengar cenggitu pun dah terkejut.
*Ada tak org makan keledek dgn kulit2nya sekali?.
IRP beli cempedak semalam....
I dah goreng sebahagiannya... utk breakfast dan makan petang.
Pastu harap2 IRP tak buang la kelongsong (kelongsong ke?. Maksud ai kulit cempedak tu la) sebab ai nak buat "mandai". Sebut... "Mandai" ye bukan memandai2, ini resepi banjar. Ah, ai ni sebenarnya bukan pernah buat pun tapi ai pernah makan sekali kat rumah seorang kakak angkat masa tgh banjir2 kilat. Pastu kawan ai si Idot selalu "mempopularkan" menu ni kat wall dia dulu2, siap nak meniaga lagi. Terus ai terpikir nak buat la jap lg ni dan Yey... dah dpt dah resepi tu kat belog ini.
Bayangkan... yg ia bakal menjadi menyelerakan spt ini..
Bayangkan... yg ia bakal menjadi menyelerakan spt ini..
pix credit kpd belog ini.(ada cara2 menggoreng)
p/s : Mesti korang pun tak tau kan yg pelepah pisang boleh dibuat tali dan dijual?. Tu la, tak nak kawan ngan ai...
Ooo masak goreng pun ada juga ye.... PIL saya dulu buat jeruk dengan kulit cempedak ni..macam2 gunanya...
ReplyDeleteAisy - PIL pernah buat jeruk ea?. Resepi banjar yg digelar sbg "Mandai" ni pun rasa2nya spesies jeruk jugak kot...
Deletethey'll buat cam pengakapla kot. memula gosok kat tapak tgn, pastu sapu kat siku...lau ok...sapu kt leher...pastu kt pipi...kalau ok...letak ujung lidah dn seterusnya makan...
ReplyDeleteOIC..... camtu rupanya, main gosok2 kat bdn dulu baru masuk mulut. I tod diorang cuba dekat monyet dulu, monyet makan tak meninggal bermakna manusia boleh makan. :D
DeleteHAHA..monyet manalah yg nak jadi monyet makmal tu. anak sedara sy sorang jd komando, monyet tu buat survive...tak sempat nsk experiment dah
DeleteHa??. Komando makan monyet??. :D.
DeleteItu dah kategori darurat la kan.... bila dah tak jumpa makanan2
lain dlm hutan.
MM..ni la 1st time tau kulit cempedak leh buat lauk camtu...yang saya tau daun pisang tu untuk bungkus koci aje..he he he..
ReplyDeleteZZ - MM pun baru nak mencuba buat ni ZZ..... entah kan menjadi entahkan tidak, entahkan jd habuan En. Tong Sam(pah). Hehehe...
Deletemmg xpenah plak dgr pun kulit cempedak bley makan, mcm telur grg pun ade...heheh
ReplyDeleteBK - Lebih sedap sikit dari telur goreng sbb masin2 liat.
Deletefirst taim tau ada resepi kulit cempedak..buleh cuba ni...kat kg banyak sangat cempedak pokok ayah tanam
ReplyDeleteEntahkan Linda suka entah tak........ Hahaha... klu tak suka nt post kat I ye. ;)
DeleteSangat terkesan MM, i loikkkeee...
ReplyDeleteTq Azie darling sbb loikeeeeeeeee....
Deleteand congrats sbb telah menemukan blog ini.
Anda memang CELIK IT!.
Sangat terkesan....i loikkeeee...hehehe.
ReplyDelete