Thursday, December 12, 2013

Tabung HAPPY untuk sebijik Michael Kors.... :D

Alkisah, kalau Makcik Omputeh dlm entry ini menyimpan duit setiap kali dia happy, ai pulak waktu muda2 dulu adalah sebaliknya........ menyimpan duit tiap kali tensen, asal tensen je terus takde mood nak nyoping sgt.. terus berkobar2 rasa nak cepat kaya.. hahaha.. (dulu2 la... waktu tensen dgn boss..).  


Skrg dah tua2 ni, tabiat positif tu dah mengurang pulak... makin sedih makin rasa nak nyoping :D. Aduhai.. tu yg takut nak bersedih tu.. (Apatah lg bila dah tamatnya kempen HCMB40).. Tapi taun depan ai ingat nak tiru la kaedah Makcik omputeh tu plak... Jom!!. Kita sediakan TABUNG HAPPY plak!. Tak mo la buat tabung sedih lagi sbb berharap lepas ni akan terus happy. Aamiin.




Tak yah susah payah cari tabung yg lawo2... botol air pun jadik!.  Mari puan2 kita penuhkan "tabung happy" kita tiap kali kita diserang keriangan dan lihat hasilnya di hujung taun.   Siapa tau... tetiba dpt beli sebuah villa. :P

*tapi klu ai... dpt beli sebijik Michael Kors hbag pun jadik ler..






Jgn lupa sisipkan keterangan ke dlm tabung sbg rujukan supaya bila kita tengok hujung taun nt kita akan tersenyum2 sendiri..


KADANG-KADANG BERSIFAT RAMAH PUN AMAT MENGUNTUNGKAN...

Di samping menabung, puan2.....marilah berbelanja secara bijak... ikuti la contoh makcik "stranger" yg ai temui minggu lepas.  Dia mmg muka sempoi dan tindakannya menyempoikan diri menegur ai waktu bersiap2 nak bayar kat kaunter tu dah berjaya menjimatkan RM50.00 duit kitorang.  Tak tau la korang pernah buat ke tak?.   Ai mean pretending seolah2 mcm kitorang ni kenal antara 1 sama lain and kongsi satu resit utk mengejarkan diskaun. Kwang kwang kwang...  It's a good idea tau dan tak menyalahi undang2 pun kan?.  

Paham tak cerita ai ni ye?.   Contohnya... barang tu kalau beli 1 - RM120.00 sehelai, beli 2 - RM60 sehelai.   Instead kau beli 2,2 utk dpt diskaun dan belum tentu kau pakai keduanya, kan bagus klu kau share je dgn "stranger2" yg sama2 nak beli kat situ.

Itu baru baju........ klu benda2 lain, tentu sgt berbaloi kan?.   As long jgn "stranger" tu tetiba bwk lari barang yg kau kongsi beli tu udah ler... ngeh ngeh ngeh... Makcik tak campur!. 

















10 comments:

  1. Hai kak mirror..selamat tgh hari..hehe..selamat menabung..ngee..bgus jugatu cara kak mirror pura pura kenal stranger tu..kan dah boleh jimat jimat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Intan....... afternoon!.
      Ha'ah Intan.. jimat RM50 setiap sorang.

      Delete
  2. Ai..ye ke sam ni? Nak berjimat? Tudung dia oun dah beratus helai agaknya tu.. ha..takpe teruskan keazaman ni ye..

    Kalau saya sesuai kot dengan idea nak berjimat ni.. haa..memang patut.. bisnes apa pun tak de ni.

    Sekarang SQA dah tak aktif kr? Jarang sam buat iklan kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AISY - SQA masih wujud lagi cuma pengiklanan sengaja dikurangkan - tuannya tgh dlm mood "cuti". Cikgu2 cuti, kita pun nak cuti gak Aisy.. haha..

      Delete
  3. Miss mirror. Idea yang menarik. Tabung happy :))

    ReplyDelete
  4. MM..saya selalu pinjam kad JJ stranger...saja nak bagi point kat kad JJ dia daripada terbuang camtu je kan..nak buat kad JJ tu maleh la pulak.. sekarang ni kan MM, saya tengah nak selit2 duit kat mana2...konon kalau time kudrat tetiba jumpa duit selit tu balik...he he...ok tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok sgt tu ZZ... Saya pun pernah terbaca kisah/tip selit2 duit sbg satu cara menabung yg berkesan.

      Delete
  5. cuma mampu beli perfume Michael Kors jer.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pernah beli perfume dia. Of coz ianya pun mahal jugak kan?.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...