Sunday, June 15, 2014

Tentang BUKU JAHITAN dan Kisah2 Lelaki Tak Berkualiti

Tahun lepas aku terpandang sebuah buku jahitan di sebuah kedai buku tersohor di Johor  Bahru ini, yg aku kira sgt complete!.   Perfect, tak kedekut ilmu, ukuran jitu, step by step!.  Ku kira sapa2 yg berjaya memiliki buku itu boleh membuka sebuah butik.


Unfortunately, tahun ini... aku datang lagi ke kedai buku itu... tapi buku tu dah takde lagi.   Ya, ternyata... PELUANG DALAM HIDUP KITA BELUM TENTU DATANG DUA KALI.   Tapi aku takde la frust sgt.... sbb aku yakin, dgn kemalasan yg melanda dlm jiwa aku ni, aku takut buku tu sekadar menjadi hiasan semata... cuma, kalaulah aku dpt beli itu ari... boleh la aku buat "ada2" dpd takde kan.. sbb mmg perfect... tak pernah aku jumpa buku se"complete" itu.. sedangkan masa aku belajar menjahit dulu pun.... cikgu tu masih ada unsur2 kedekut ilmu ngan aku.

sumber gambar dari blog ini





Sebab itu la adik2 Kak Mirror sekalian.... ingin kuberpesan padamu satu perkara.. hubungkaitnya persoalan di atas dalam kehidupan kalian.   Andai korang dipinang oleh seorang jejaka yg cukup solatnya, berwajah Islamik... jgn tunggu lama2... kawin je terus sbb PELUANG BELUM TENTU DATANG 2 KALI (sbb ada ke org nak pinang org sampai 2 kali?.  Dah reject2 pastu still nak pinang lagi??. Hahaha  gigih sungguh!).   Zmn skrg susah nak jumpa jejaka berkualiti Dik Non (kecuali somi kita... kekeke.. I lop u darling!!)... maka golongan rare spt ini haruslah diangkat tinggi martabat mereka.  Ishhh pening kalau dihitung persoalan yg melanda isteri2 zmn sekarang, yg ada.. dpt suami penagih dadah, ada yg malas bekerja, pukul bini pun ada..... ahhh malas la nak cerita.. pendek kata... Kak Mirror doakan korang jangan la terkawin dgn golongan2 zalim sebegini.  


Say NO to them... biar mereka jadi bujang terlajak.   Kekeke..


Anyway.... itu ari terbaca Ustaz Emran ada menyebut, let say korang dizalimi oleh suami... perkara pertama perlu dilakukan bersabar... then ucaplah "Innalilahiwainnailahirojiuun"... Sesungguhnya org2 yg zalim pasti tak akan terlepas dari mendpt pembalasan, jadi bersabarlah ye.


Ok la... itu je nak cerita...  tak bleh ckp byk arini....  kang terbatal "posa ganti " ahkak... (doa2kan la sampai ke maghrib... ada lg 2 hari tau nak ganti, punya la teruk kakakmu ini).



*anyway....   Cala Qisya JB tgh buat sale jubah arini tau puan2... huhu... 




6 comments:

  1. Bagus juga jhit mnjahit ni...mcm isteri cikgu mt som..
    nasihat yg bgus...setuju...

    jgn tggu lma2..kawin je, dh jumpa yg muka basah dgn air wuduk

    ReplyDelete
    Replies
    1. * Ha'ah... kalau jumpa lelaki yg muka selalu basah wudhu, bibir kering (tanda2 tgh posa), rajin berzikir... solat la istihoroh... kalau Allah kata "yes".. terima la lamaran mereka... hehe..

      Delete
  2. tentang buku jahitan, saya faham. Lepas tu mencari kisah lelaki yang tak berkualiti, ok, pun faham juga..Tak payahla beli buku Sam, bukan resit tu guna untuk claim LHDN pun kan? hihi, buat koleksi je nanti, pasti belinya di kedai juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.... betul tu Aisy!!.
      Tak yah la ai nak nyesal sgt kan tak dpt beli buku tu...
      beli baju kat butik lg puas ati. Kekeke...

      Delete
  3. Oh ye..sempat memakai pakaian jahitan mak menggunakan mesin kayuh tangan kat rumah arwah atok...tapi dah takde dah...di let go pakcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zmn mak2 kita mmg famous mesin ni...
      tp penatnya kan nak memusing.. jika dibanding mesin goyang kaki..

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...