Wednesday, August 20, 2014

Hidup Bukan Selalu Untuk Dipuji - RESEPI UNGKEP AYAM DAN... PIE

Sapa2 nak buat open house atau saja2 nak makan sekeluarga mcm tu je... boleh scroll down.... baca perenggan terakhir, member aku jual PIE.   Ni aku nak cerita pasal UNGKEP AYAM... resepi orang2 jawa.


Ya Allah... kemahen member2 jawaku (gang bas sekolah) ketawa mengutuk aku tu ari!.  Ada ke patut dorang kata ungkepku tak menjadik and rupa ayam goreng je!.   Ai tau la... ai "bukan jawa" tapi please la.....    aku reti ok masak ungkep.  Camera aku je yg cap anak tikus (tu ari cap tikus.. ni anak dia plak.. dah turun takhta sikit).   Maka itulah ia kelihatan tak menjadik dlm gambo.. tp sebenarnya sebijik macam kat restoran Indon tau!.



Biar gambar berbicara..


Tumiskan serai yg dititik bersama onion garlic, halia, serai, ketumbar jintan, kunyit yg telah diblend.  Tumis hingga garing.   Step seterusnya.. spt dlm gambar di bawah.  Oh ya... jgn lupa garam dan gula sikit (bagi yg tak suka aji).  Asam jawa letak last.









Inilah wajah sebenar seeokor ungkep ayam... dia kena basah2 sikit.. tapi kuah tak bleh byk sgt... mcm ala2 rendang je.  Kalau guna ayam tua, boleh la masak lama sikit, tutupkan dianya hingga empuk.  Tapi sebab guna ayam bandar.. aktiviti memasak jd cepat.. cuma kurang umph la berbanding ayam tua yg lebih terasa akan keJAWAannya.




Inilah gambo yg aku upload kat kawan aku... yg dorang kata... ungkepku rupa ayam goreng je.   Kesiannnnnnnnnnnnnnnnnnn aku!.    Tapi takpe..... hidup bukan utk selalu dipuji.... ai redho ok!.  Sob sob sob.... sobssss....



Yg ni pulak.... apa ni??





Berminat dgn pie2 di atas?.  Jgn contact ai..... tp hubungi/wassap  Puan Zety - 0137000128 atau Encik Malik - 0197121091.   Lokasi :  Mersing.

6 comments:

  1. MM, zoom kasik besar gambar ungkep ayam tu..hahaha..
    sedapnyaaa nengok gambar2 makanan ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah x leh zoom dah.... sume dah habis masuk perut. Yg dlm kuali tu la wajah sebenar ungkep.


      Delete
  2. tak pernah masak,makan lgilah..nti boleh cuba resepi MM kita ni..tq

    ReplyDelete
  3. Tahniah atas cubaan ayam ungkep tu. Apa kata lain kali, tambah bahan lagi. kasi bawang dan rempah tu lebih sikit. Pastu, bubuh santan pekat. nampak likat dan ber'gravy'. cuba try test ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo i see... tq Che Mid, akn cuba dilebihkn ingredient next time...tp santan mmg sengaja x digunakn.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...