Friday, March 13, 2015

Kat Sini Jadi Kembali MUDA!!!.

Percaya tak...  kat sini kita jadi muda balik?
Bukan ai nak cakap muka kita bertukar jadi berkolagen..
atau kedut2 di wajah tetiba menghilang..
atau uban bertukar jadi perang..
No!.   Bukan itu maksud ai...


Sebabnya...
asyik terserempak
warga2 emas di mana2... tapi masih gagah perkasa..
Ada yg nyoping2... ada yg berpimpin syg ngan somi..
ada yg masih bekerja..
terus terasa diri tersangatlah mudanyaa...  ececeh.

Itu satu hal la...
Pastu tadi sedang seorang jejaka tua menggofferkan ai tempat duduk..
sebab penat sudah ku berdiri.. mestilah kesian Mat Salleh tu
tengok  ai.. kannnnn... dgn tercunggap2 berlarian... pastu  bawak beg ala2 berat nak jatuh..
tetiba....

"Don't offer your seat to a young person... bla bla... bla...". bebel seorang
wanita tua (yg tak la tua sgt pun)..   "Young person" dia sebut aku ni you know??.
Walau mulanya rasa nak kecik ati (sebab dia tak bagi aku duduk atas alasan..
nak sedap2 duduk mcm dia  kena tunggu jadi tua)..
ada positifnya jugak la kan?.  Terus tak jadi nak kecik ati
sbb dia kata, aku muda lagi... kah kah kah.


Bila dia turun dari bas... tetiba dia menegur ai dgn ramahnya.
Mcm2 dia nasihat ai ni... walhal baru kenal.  Ngeeee.....  Pelik aje kan?.
But I loikeeeeeee...
Walaupun masa tu ai mmg keletihan yg amat.. tapi ai anggap
semua tu kiriman dari Allah.   Tabahkan hati mendengar..
mana tau ada nasihatnya yg berguna.
Dengar je la mcm kita dgr Mak2 kita nasihat kita.


Hujan pun turun.. (first time rasanya ai jumpa hujan kat sini)
Kami terpisah oleh bas lain..
namun nasihat2nya masih kekal terpahat dlm ati...
"Hidup merantau... kita kena humble..  saya ni pun dulu merantau, tapi
masa saya muda.. saya suka meninggi diri.. bla bla bla.... bila dah tua ni saya
rasa menyesal, baru saya tau.. betapa berharganya nasihat org2 tua ".   tuturnya dalam bahasa omputeh ler.
"Tunjukkan keperibadian muslim.. buktikan yg muslim bukan terrorist".
kata wanita non muslim itu lagi sebelum berlalu ditelan bas.

Inshaallah...


Ya ler...  hidup harus positif beb.
Ai skg nak jadi pesimis je pd semua perkara.
Kena yakin bahawa setiap perancangan Allah itu adalah yg terbaik buat kita.

Ni update belog ni.. bukan sebab terkurang kerja..
tapi satu terapi.   Thanks pada yg singgah..  


P/S  :   Pesal takde gambo entry ni ek?.    Byk gak berselfie.. tp semua utk simpanan sendiri.


























5 comments:

  1. huhuhu....rajin juga sam ni melayan orang....nasib sam paham bahasa inggeris...

    belanja lah satu gambar kat sana sam :-))

    ReplyDelete
  2. Byk berjalan byk pengalaman.. kuatkan diri ya Kak Sam.. bg tak perasan muda sangat.. hihu

    ReplyDelete
  3. betul tu....pakai tudung jer terorist..hidung terpacak mcm arab jer jadi bhn diorg...klu suami knor pg mmg tak lps...muka sebiji mcm org arab..kakak ipar yg menetap di sweden pun kena tempiasnya.
    diorglah kena tukar fikiran negatif tu...tak semua gitukan...

    ReplyDelete
  4. MM..take care kat sana...kuatkan semangat...jangan lupa terapi kat blog ni ek...

    ReplyDelete
  5. gigih scroll balik post lama, oh merantau rupanya. seronok tengok negara orang kan?

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...