Thursday, May 21, 2015

Diary Hari Ni...

Assalamualaikum  uolls...
Semalam dgn pagi ni ada kursus pertolongan cemas (First Aid)..
So kena study sikit sebelum ada test..   aduhai masa sgt mencemburui...
jap lagi nak buat sarapan plak.

Tulis kat sini... so korang pun bleh baca.. haha..
Tak tau la sama dgn kat Malaysia atau tak..


First sekali...
CONSENT -  sebelum kita menawarkan diri jadi
first aider, kita kena tanya dulu dgn yg empunya badan (kalau dia
tak pengsan), tanya parent/guardian/carer.

"I am a first aider, can I help you?".

Tak boleh main redah je..

If the casualty is reluctant to accept our help, but it appears obvious
they are seriously unwell or injured then kita panggil ler ambulan..

Ooo gitu plak ea..  
Mana la aku tau, tak pernah jadi PBSM pun masa sekolah....
haha...


Once kita dah bagi pertolongan cemas, kita kena teruskan..
sehingga la ambulan datang.  Unlsess kalau fizikal kita tak
mengizinkan.  Jgn buat kerja separuh jalan... bandage2 org..
pastu lari..  CPR org.. pastu give up..
last2 orang tu Innalillah..


Ok la babai.. masa sgt jelez dgn ai...
kpd adik yg bermasalah cinta yg email Kak Mirror smlm... sabo2 ye dik..











1 comment:

  1. dulu ada belajar kat sekolah PBSM..tapi sekarang ingat2 lupa :-))

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...