Wednesday, February 1, 2017

Kau keja petik buah epal ke kat Australia?

Assalamualaikum uollzz...

Sihat hendaknya.    Sekian lama duduk sini baru semalam terperasan wujudnya "Cityplace Rest Centre" ni.   Letaknya dekat2 dgn stesen kretapi... tkt atas.

Dah la... malas nak crita hal tu.. sebab aku bukan tourist guide pun.  Aku cerita ni utk pengetahuan am uoll je kalau2 tersesat kat bandar Perth ni... kot2 nak terberry ke.  Dijamin kebersihannya sebab kena bayar 50 cents.   Yg awam ada jugak... tapi kena jln jauh ke depan  sikit dekat2 nak masuk ke liabrary awam.. semalam cari tak jumpa pintu... mungkin tgh renovate kot.




Ya..  aku bukan tourist guide.  Tapi kalau ada yg nak tawarkan keja..  nak jugak.  Kah kah kah.   (yo yo aaa je kau ni Sam...  haha... aku gurau je lah).

Pun bukan keja petik buah epal sebagaimana gurauan kawan2.. (Ada juga yg pm aku mintak maaf sebab takut aku kecik ati dgn soalan tu).


Kecik ati????????.
Kalau kecik ati bermakna anda telah memperkecilkan kerjaya orang lain sebab petik buah kerjaya mulia dan halal.     So, aku memilih untuk  tidak berkecil hati dgn soalan itu...  cuma it's not a good opening when you start a conversation with your old friend yang dah sekian lama tak ditemui  sebab ianya seolah2 anda kurang percaya dengan penjelasan orang tersebut.   Berbuih dah mulut cakap yang kita datang sini sebab study.   By the way... aku faham niat kau..  kau peramah... aku suka!.


Well well well..   Tak kisah la siapa pun diri kita, yang pentingnya tiap hari kita niatkan untuk berbakti pada manusia.  Share la menda2 yang orang lain boleh pergunakan.  So hari ni aku nak korang menghafal lagi bersama2 aku.   Padan muka!.  Kah kah kah.   Minggu ni aku exam lagi!!.   Aduhh... musnah impian kau nak memonteng  Sam!!.


Let's get started!.


Kita cerita pasal discussion atau meeting ye minggu ni.   Meeting bersama bakal2 supplier ataupun sapa2 je lah.  


State 5 ploys that our customers/guests might use against us?


* making threat
*keeping us waiting  (kawan aku kata kalau kat Brazil sapa2 yg lambat dtg meeting je terus kena saman.... OMG!!)
*Allowing outside intteruptions to the meeting
*bluffing
*Placing us into the  uncomfortable situation.


Before entering into negotiations with our supplier, what are the things that our team should be clear on?.  Please elaborate with your own word.

*term of payment.
*time frame
*term of condition
*bargaining range and limit


Dah la tu je nak dihafal pagi ni....  banyak lagi sebenarnya.   Tapi tak boleh la semua dimasukkan kat sini... karang aku dituduh di bawah akta plagiarism plak... kah kah kah.


k.bai...



p/s :    Petik buah kerjaya mulia.  Kayo!.  Gaji mahal beb dah serupa gaji para professional kat Malaysia!!!.    So, don't play2.










8 comments:

  1. keledek tu nk buat cucoq keria ka MM?
    kikiki...take care MM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Linda...😘
      Kledek tu blom sempat buat keria dah arwah MM goreng berempah smlm.. Linda. πŸ‘

      Delete
  2. Haha.. mulut org mmg la.. suka aje ye Tanya gtu... Kalau malas melayan sangat, mmg kena iyakan sj apa juga persoalan mcm ni.. kerja mcm tu ramai yg buat walaupun kat mesia ni diorang keje hebat, Kan? Sedara saya Ada sorang mcm tu. Sanggup ke Aussie dh beberapa kali n keje petik epal lepas bosan kat Malaysia ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. ha'ah kan Aisy.
      Next time MM nak iyakan je.

      Delete
  3. kadang manusia ni dia nak kita jawab apa yang dia nak je...

    semoga berjaya dalam exam tu ye

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...