Saturday, April 8, 2017

Blog Adalah Tempat Persembunyian Yang Menenangkan

Assalamualaikum uollzzz...

The topic of "Are blogs still relevant?.  Why or why not?" is a debatable one.  In my point of view, yes, blogs are still important and I strongly believe this.    Tidak dinafikan kebanjiran pelbagai media sosial yang lain, tapi blog masih saya perlukan especially untuk mendapatkan input2 penting.   

(Eh... bersaya2 pulak saya hari ni.   Of coz ler... kan kita tengah mengarang essay nih.   Potong markah tau kalau ber"ai2"..... hihi).


As for me, ai berblog sekadar hobi.   Blog adalah "tempat persembunyian" yang menenangkan. Dalam pada itu, niat kena la betul, meski sekadar hobi, biarlah memberi manfaat kepada manusia sejagat, tidak kira la walau sekadar memberikan "tip2 cara memasak air masak".   Sebagai hamba-Nya, kita tidak tahu kebaikan apakah yang membawa kita ke Syurga, maka terus2kan la berbuat baik.


Hari ni resepi masakan takde... sebab sekadar mee kari.. Ni nama dia... "mee kari kesian" sebab hanya berisi kerang.   Pepagi tak sempat la nak thawing2 daging.   (Eh lupa nak snap kuah dia).

Ignore the messy part... nak cepat tadi sebab nak keluar berliburan.





Setelah kenyang breakfast menu di atas, hubby ajak kami ke expo.
Sebagai perantau dari Malaya yang dah biasa "dimanjakan" dengan pelbagai "pesta makanan" di pasar2 minggu di tanahair, peluang begini memang dinanti-nantikan.   Selalunya dapat flyer kat mesjid2 atau dari rakan2 fb, group wassap dsbnya beberapa bulan sebelumnya.




Selain jual baju2,  ada la mendalah ni untuk kanak2 bermain.


Menjual baju2 muslimah dan shawl2 dari serendah 8 dollar.   



Menu2 somali menjadi pilihan.    Sapa2 nak pilih calon isteri, pilihlah wanita somali... pasti anda akan bertambah bo**y sebab masakan mereka memang lazat!.    Hihi..


*Lupa bawak tikar, jadi makan atas rumput je...  berlantaikan kasut.    


Blom abis makan, alih2 IPR ajak ke dusun pulak.





On de way ke ladang buah-buahan nun di puncak bukit.    Hampir2 nak patah balik bila nampak asap berkepul2 ..... takut juga kalau2 ada kebakaran hutan angkara global warming!.  Kang terbakar plak ai.. tak sempat korang jumpa ai kat belog ni lagi..  Haha.

Tapi....  rupa2nya nun jauh di tempat lain... tapi kesan2 aroma kebakaran tertempias sampai dalam kereta.



Muka happy dapat ke kedai buah tepi ladang.   Ada sesuatu yang ai nak beli kat sini... dah 2 minggu dah termimpi2.   IRP ni macam tau2 pulak hasrat hati isteri dia ni..  (tele pathy agaknya... haha).


*Alamak!.  Pesal ai terselfie  dalam belog ni?.  Itu ari Facebook baru je puji2 ai dia kata... "Hantaran ai yang selayaknya ialah RM79,000.000 dengan alasan....1) tak gila swafoto/selfie.   2). Suami kata A... A lah... bukan B, C atau D".

Takpe la... itu fb... ini belog.   :P  muehehe..



Oh ya... uollz boleh naik bas jugak dari bandar untuk ke ladang ni.   Tak ingat plak bas nombor berapa. (sila tanya Pak Google).    Tapi kalau tersesat jangan salahkan ai...   (diingatkan... kawasan ni agak terperosok jauh di pinggir bandar).




Musim buah kesemak (pisang kaki) sudah bermula nampaknya.




Tak jauh dari kebun tu ada ladang kuda..







OMG!.   She is sooooo friendly.



Dried cranberries ni la yang sebenarnya ai idam2kan....    Macam tak jumpa plak kat pasaraya2 lain.



Ok..  jumpa lagi!.   Enjoy your weekend everyone!.

Topik Hot Di Blog ini :
Masalah Cinta

No comments:

Post a Comment

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...