Wednesday, July 18, 2018

Makanan Membunuh Orang



Tetiba je upload pix makanan kan?.
Nak sesuaikan dengan entry ai hari ni.  Btw.. pix tiada kena mengena dgn penceritaan.


Hari ni... balik2 tengok si Ain dah siap2 nak masak.  Sejuk perut ibu yg mengandungkannya ni lantas dapatlah ai sedikit ruang untuk mencoret.


Sekarang ni macam takde mood nak review mana2 restoran sebab tak semua restoran yg ai review  mampu mengekalkan consistency hidangan mereka.  Yang ada kadang2  dah review2.... puji lambung2 sedap giler.. alih2  3, 4 bulan lepas tu tutup  atau ada antaranya dah bertukar pemilik,  so menu pun dah bertukar.

So... kita cerita mende lain lah plak.


PERNIAGAAN MAKANAN

Buffet   -   Sebutan Aussie dia BAF FAY ye.. bukan BU FAY (itu Malaysia).   So guys...  let say korang dah hidang buffet2 yang uoll niagakan tu...   every 4 hours,  habis ke tak habis.. kena ganti lain (Ai nak sebut "dispose" (buang) tapi tak gamak.  But this is the procedure in food industry to avoid food contamination.


Tapi... kita as muslim, dah diajar untuk tak membazir... maka pandai2lah bajet supaya apa2 yang dijual itu laris.. less waste.


TELUR

Don't ever2 mishandled egg!.   Ramai dah org meninggal diasbabkan kuman2 samonela telur (padahal memang dah ajal la pun).

Sebab tu kalau tak reti buat mayonese sendiri... jgn la memandai2.   Mayonese ni kita kena bubuh vinegar + lemon utk bunuh bakteria2 tu.


Lagi satu makanan membunuh ialah puffer fish?.   Do you know what is that??.    Ikan buntal.   Org2 tertentu je yg pandai masak dgn selamat,  mereka siang dgn teliti racun2 dlm organ ikan tu.


Ada satu lagi tau MAKANAN MEMBUNUH.. ianya ada dlm 1 buah kegemaran  tapi tak mo lah ai sebut,  mana la tau nanti disalah gunakan org.   😱😱. Kekeke...


FREEZER BURN

Makanan2 dlm freezer yg dah berubah kondisi dan kaler. 


Eh!.   Mcm dah panjang plak ai tulis. Ok lah. Bai.


p/s   :    Ada apa2 lagi pengetahuan anda tentang ini?.   Org kata.. belangkas pun kalau tak reti masak... bleh membahayakan. Ikan patin kalau tak arif .. boleh memabukkan?.




2 comments:

  1. nice sharing.. yang ikan buntal tu penah baca. tengok pun takut nak cuba hehe.. dats why la kot kat Seoul Garden tempoh dia hidang makanan pun ada ikut jam =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Mirror pun confused ikan buntal halal ke tak.. tapi Kak Mirror tak akan sekali2 nak makanlah.. mengerikan.

      Delete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.