Saturday, March 13, 2010

TUTRIOL BLOGSPOT UNTUK SI EFA

Hai Efa... ni ler blog akak (Kak Mirror...hahaha) Ok.... bila Makcik Mirror dah buat tutriol ni.... Efa kena la buat satu blogspot ok... sebenarnya ada byk pilihan lain blog percuma macam wordpress, sosblog dan lain2 tu... Tapi since MMirror (ni panggilan KSam kt blog akak ni...)... pun menggunakan blogspot yang senang nak handle dan ringan lagi tak menyusahkan... so Efa pun kena cuba buat hari ni jugak...

1) Mula-mula pandang sebelah kanan blog Miss Mirror ni... Efa nampak kan perkataan CREATE BLOG...

2) Sebelum tu pastikan Efa dah ada email.... then selepas klik kt CREATE BLOG tu.. Efa akan jumpa form utk isi.... pastikan dah ada alamat email... then

3) isikan password.... password createkan yang baru yg lebih panjang dari password email kita yg biasa tu.

4) ikut arahan-arahan seterusnya, jgn lupa klik pada TERMS AND CONDITION

5) klik lagi hingga jumpa template

6) pilih salah satu template tersebut.

7) START BLOGGING....

6) So... seterusnya... berblog la macam biasa...

Nak buat shoutmix Efa pun dah pandai kan... K.Sam pun dah ajar masa kt BS dulu... very-very easy kan... yg penting Efa tau fungsi2 HTML code tu..

OK EFA.... teruskan berblog... KSam nk tengok blog Efa..... see u girl.... bersambung di tutriol akan datang tentang bagaimana nk cantikkan lagi blog, add gadget, accesories and so on.

No comments:

Post a Comment

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...