Friday, May 7, 2010

BLOGGER MAT GIAN

Salam and morning pada non muslim... pagi memang masa yg paling sibuk bagi seorang ibu, tapi sempat lagi menggedix dgn mengupdate blog sebab lepas ni nak keluar untuk melawat si Jemah yang sakit..... kesian Jemah... mama long pun tgh sakit hati badan ni... nasib baik ayah long ada belikan pati halia... sapu-sapu sikit kat tenguk terus segan sakit tu nak datang lagi. Alhamdulilah.

Menyebut tentang kesibukan seorang ibu....Semalam terbaca pasal KAPUR KASUT kat blog Redmummy ke sapa tah (maklum ler byk sgt MENGGELEDAH blog malam tadi sampai terlupa)... segera ingatan ini menerawang pada nostalgia zaman gedix.... zaman persekolahan di mana kita perlu mengapur kasut biar nampak putih berseri.

Mujurlah anak-anak I diwajibkan berkasut hitam ke sekolah, so, bendalah yang bernama KAPUR KASUT ni memang dah hampir 20 tahun tak ku temui... mengalah ex-boyfriend yang dah berkurun tak dapat dijejak sampai mati.

Tingkatan 4, bila I dah pindah ke TIJB........ bermulalah episod I tak perlu mengkapur kasut, tapi tak boleh la juga beryahooo, yuhuuuu sebabnya even berkasut hitam (kulit)...nak kena kilatkan pulak... satu keja plak I ni nak mengkivi kasut tiap minggu, kelebihannya...... memang tiada masalah kasut tak kering akibat terkena hujan sebab kasut tu jenis kulit... tapi nak mengkivi sampai kilat bersinar-sinar tu yg agak M sikit tu....

Pastu bila I masuk ke SMP plak.... jadi prefect, so selamatlah dari mengkapur kasut sebab berkasut hitam (walaupun bukan kulit).... seterusnya selepas itu memang tak ada zaman la I nak berkasut2 flat ni.... paling2 high heel 2 inci... sekarang dah kembali pd kasut flat balik, hopefully bila dah berkasut flat ni jalan I tak la bercatwalk lagi (ada lagi ke? kwn I kata, tak payah tengok muka I, dr gaya jalan dah tau itu adalah Miss Mirror) wuisshhhhhh TAK MO!!!!!............ sebab berhigh heel la sebenarnya kita jadi catwalk tu.... TAK MO LA.......... sebab tu la I lebih dipaksa rela duduk rumah je sekarang ni (boleh percaya ke?) :P :P :P (ni emoticon tiga orang kwn I kat old school sdg uwek2 terjelir lidah....

Menyebut tentang mengkilatkan kasut ni, I teringat cerita seorang kawan baik I..... dia ni budak lelaki .... you tau tak.... dia mengkilatkan kasut guna lilin...... I pun belum menuntut ilmu dgn dia macam mana agaknya mengilat kasut dgn lilin. Dia duduk rumah sewa, pastu satu hari tu kawan kepada housemate dia dtg rumah...... pastu bisik2 kt housmate dia tu la...

"eh kawan ko tu mat gian ya?" kata tetamu a.k.a kawan kepada housemate.

"pesal plak?" kata housemate

"tu byk lilin besepah dlm bilik dia tu" tetamu busy body itu berbisik lagi.

Hahaha...... kwn I pun tergelak terbahak-bahak sesorang dlm bilik....

Tu la, rokok berkotak dia boleh beli, kiwi kasut yg tak mahal mana pun tak nak beli...... alasannya lilin lebih menghasilkan kilatan yang lebih kemilau. Nanti kita tuntut ilmu dgn dia ya puan-puan...


nametag anak daraku yg ready terjahit pada tudung ~ yg telah
menyelamatkan ramai pelajar dari menangis di pagi-pagi buta
kehilangan nametag sampai takut nak sekolah...
ishhh.... guru disiplin I garang tau!

penyakit "gila tudung" menjadikan
drawer pun dah tak muat nak menyimpan tudung...
eh... ada minah tu pun dia menggosok tudung
bawalnya guna lilin.... sampai sekarang I
pun belum menuntut ilmu dgn dia
memang licin betullah I tengok
hasil kerja dia....

7 comments:

  1. iron tudung pakai lilin pernah tahu tp kilat kasut guna lilin xtau lak.cube mm buat tutor nnt eh.

    ReplyDelete
  2. lepas zaman kapurkan kasut(sekolah), masuk pulak era hitamkan kasut(kerja), tapi ada satu benda yang kita masih lagi teruskan dari zaman sekolah hingga ke alam kerja, apa dia......
    BETUL...!! seterika baju.

    kongsi tip-tip menarik, nama Islam di: http://edarannama.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Hany.. boleh la Hany wat tutriol kt blog gosok tudung pakai lilin tu.. mmg licin kan? Org zmn dulu kala, diorg rendam kain2 tu dgn kanji pastu gosok...kita tak mau la smpi mcm tu kan.. lilin lebih ok kot.

    Kak Maria ~ menggosok tu mmg dah tak boleh nak dielakkan kecuali beli segerobok baju yg jenis tak perlu digosok...selalu klu travel je pakai baju jenis mcm tu.

    ReplyDelete
  4. pasal lilin tu suami akak macam pernah try, style dia macam ni, panaskan seterika, kemudian cairkan lilin pada seterika kemudian gosok seterika di kain lain barulah gosok pakaian yang kita nak gosok tu..

    ReplyDelete
  5. wah! good tutriol...nt MM cuba..sejak pakai tudung syria/ekin ni senang sikit...cuma gosok bahagian hujung je dh cukup, tp kalau benda tu diaplikasikan utk gosok baju...alamatlah kaya tokey lilin tu kak..

    ReplyDelete
  6. selepas cairkan lilin jangan terus gosok pada pakaian yang hendak digosok, ini akan menyebabkan pakaian akan bertompok dan tompok lilin itu tidak akan hilang.

    penting: selepas cairkan lilin gosok seterika pada kain lain kemudian baru gosok pada baju. tips ini cuma lancarkan perjalanan seterika je, sebab akak tengok tiada perubahan pun cuma bezanye lepas buat semua tu suami akak pegang seterika dengan 3 jari, ada2 je dia tu

    ReplyDelete
  7. hehehe... rajin betul suami akak..thanks 4 de tip.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...