Sunday, May 8, 2011

Sebenarnya saya sedang musykil......

Thanks kepada rakan-rakan blogger dan rakan di FB yang mengucapkan "Selamat Hari Ibu". Alhamdulillah dah 13 tahun I bergelar ibu (MAMA) kepada 3 orang cahayamata, 2 puteri dan seorang putera. Bagaimana dengan anda?

Sebenarnya kan, I masih musykil dengan sambutan hari ibu ini ----> sila klik sini (untuk membaca kemusykilan mereka juga).

Menyingkap tirai 13 tahun dulu waktu mula-mula bergelar ibu kadangkala membuat I tersenyum sendirian. Teringat lagi bagaimana kekoknya memandikan si Ain, menyalinkan lampin dan selalu bimbang kalau-kalau "tido mati"(susah nak jaga) bila anak sulung kami itu terjaga malam untuk menyusu. Haha... Bagaimanapun, alhamdulillah semua itu telah berjaya dilalui berkat tunjuk ajar dari kedua orang tua dari kedua-dua belah pihak. Terima kasih kepada kedua2 ibu bapa kami, juga kepada makcik kami yang kami panggil "ibu" ---> yang selalu mengambil berat,ketika I masih terlalu "budak" waktu itu.


Sebagai memenuhi janji I semalam, I kongsikan di sini resepi Cheese Cookies ini....




Dulang ini telah berjaya menengelamkan kecomelan
cookies yang sedang ready2 untuk dimasukkan ke dalam oven.
Jika anda dapat melihat cookies2 itu, bermakna mata
anda memang tiada masalah penglihatan..


RESEPI CHEESE COOKIES (Credit to : Suri Man)

250gm butter
600gm tepung redrose/tepung biasa
250gm grated cheddar cheese
1 teaspoon blackpepper
1.5 teaspoon salt
1/2 cup of fresh milk

CARA

gaulkan bahan2 diatas kecuali fresh milk..kemudian barulah masuk fresh milk sikit2 semasa menguli..
buat bentuk yg anda suka dan susun dlm loyang yg dilapik dgn parhment paper
sapukan dengan egg yolk di atasnya dan hiaskan dengan mozarella cheese dan dried parsley n bakar 200 degree about 20 min atau sehingga garing..

p/s : Jika 9hb Mei itu dikaitkan dengan budaya agama lain, mengapa tidak kita gantikan saja tarikh hari ibu itu kepada tarikh lain.. contohnya gantikan je kepada bulan Januari ke... (boleh la I dapat double present - utk birthday dan hari ibu sekali.. hehe).

5 comments:

  1. slmt hari ibu miss mirror...moga hepi2 selalu...

    mcm sedap je cookies tue...simple je tgk bahan2 die...

    ReplyDelete
  2. comelnye cookies tu.macam cookies dalam cite shrek je.

    ReplyDelete
  3. Saya masih lagi dapat melihat kecomelan cookies tu miss mirror, that's mean mata saya ok ya.hehe.budak2 sure suka sangat cookies yang comel tu

    ReplyDelete
  4. SFM - Oh ya ke? Akak ingat2 lupa cerita Shrek tu.

    Win - Congrats kerana memilikki mata yg tajam.. hehe. Ha'a, bebudak suka ketika ianya masih panas.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...