Thursday, June 9, 2011

Baju Raya I dah siap... dan resepi Puteri Ayu



Baju raya I dah pun siap hari ni...
takde rahsia2nya pun...

Ni ha dianya...



(apa la kan.. tak suprise betul)




?


?


?








nak tiru pun takpe...

asal jgn korang beli kain yg sama

utk buat langsir dah ler...


sob sob sob... terhina I..



Necklace dan tudung raya yg berselimpang di kolar kurung ini

adalah tajaan Datuk Nuffnang (so dari situ korang tau la kan

berapa earning Nuff I).. alhamdulillah la kan dpd takde..

Thanks Nuffnang... sekian lama I tak bukak

Nuff punya account... tetiba.... Jeng Jeng Jeng!!! Wow!!

Tak sangka... ada pun B.E terbaru.

Thanks DIGI - atas kepercayaan itu!!!


Buat Ahlil Mesyuarat Dapur sekalian, arini Miss Mirror cuma nak sharekan satu resepi utk berbuka puasa (semua org maybe dah ada resepi ni.. tp aritu ada gak yg tercari2)... Tahniah ler buat anda yg rajin berpuasa rejab.. I ni pasal penat sgt holiday kot.. tu yg tak larat plak nak bangun sahur, ni pun tgh siap2 packing untuk ke satu destinasi. Tu la sian Kakak Angkat I, Cikgu Anggun Kesumba tak dapat nak jumpa, Miss Mirror sejak cuti sekolah ni memang sibuk la Kak.... lain kali la kita jumpa ya Kak!! Miss you!!!


KUIH PUTERI AYU (tak ingat kat mana dapat.. tapi rasa2nya dari My Resepi.. kalau tersilap jgn ler marah).


5 biji telur (saiz kecil)

250 gram tepung gandum

300 gram gula

2 st ovellete

1 st baking powder

250 ml santan

pewarna hijau

kelapa parut + sedikit tepung ubi + garam (gaul sebati)




CARA



1) Panaskan pengukus


2) Pukul telur, gula dan ovellete hingga kembang dan gebu.


3) Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, perisa pandan dan pewarna. -- kacau sebati.


4) Sapu minyak pada acuan. Mampatkan kelapa yg telah tergaul dgn tepung ubi dan garam td.


5) Masukkan adunan ke dlmnya.


6) Kukus selama 5 atau hingga benar2 masak.
















8 comments:

  1. awl meno psiapan..
    sy x abes ganti pose lg oo...

    ReplyDelete
  2. Cik Halimatun - hehe.. belajar dr kesilapan last year - lambat sgt beli, last2 tailor pun tak nk ambik dah..

    ReplyDelete
  3. tahun nie baju raya ayu bunga2..
    hahahha...
    tak suka. tapi ikut trend.. malu pulak nak tayang kat MM.. hhehehe

    ReplyDelete
  4. MM, beshnya dah siap. hany lak tak cari ape lagi ni ha. kain pun tak cari lagi ha...ahahaha harus la tak sempat siap jahit kan...

    ReplyDelete
  5. AYU - jgn la malu2.. mesti lawo kan bunga2.

    HANY - don't worry...ni pun MM blom pasti..jgn2 nt baju ni dirasmikan before raya. Haha..

    ReplyDelete
  6. Senangkan dah siap awal2,tgl nak uruskan keperluan lain pulak kn

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...