Saturday, September 24, 2011

You hate your life while some other dream of having yours

Bersedih? Rasa ingin menukar diri jadi si polan, si polan dan si polan? Rasa nak tukar diri jadi macam Miss Mirror (e'eh perasan..), Miss Mirror hari2 nampak happy go lucky.. kata dia. Iyo la tuuu....

Usahlah bersedih hati, apa kata hari ini kita pandang pada diri.....Apa yang ada pada kita tetapi tak ada pada orang lain..

Manusia tidak sempurna... tetapi kita harus yakin.. Allah itu Maha Adil.

Sepinggan nasi ayam di sebuah warong (ini contoh saja ya.. sebab saya terkenangkan nasi ayam di Benteng tepi bus stand di Kuantan (sekarang tak pasti ada lg ke tak?) yang kita makan ketika kita susah, rasanya berkali ganda lebih sedap berbanding kalau kita makan ketika "dah tak susah" (ada ke perkataan ni... ok la tu kan.. nak sebut " senang/kaya", macam tak sesuai plak kan.... siapalah diriku ini... ececeh..).



Teringat la sorang kawan I ni bercerita... dulu-dulu ketika kecil, beliau makan telur sebijik tu dibagi 5 sama rata dengan adik beradiknya...dipotong menggunakan benang.. rasa sedap giler telur tu walau hanya dapat rasa secoet (itu pun dpt sebab ada majlis kawin di kampungnya). Cuba sekarang kalau pepagi suruh dia sarapan telur... harus nak kena paksa baru dia nak makan.

Begitulah bezanya nikmat hidup manusia susah dan senang... masing2 ada kelebihan dan kekurangan. Jadi.... marilah hari ini kita belajar untuk bersyukur...

Jika kau bersedih ( ya ler kan... sebagai manusia biasa ada waktu2nya rasa macam sedih ke hapa ke, rasa macam tak sesempurna orang lain ke..).... apa kata I cadangkan u berbuat bakti kepada manusia... ok I berikan contoh... jika anda blogger, tulis la apa2 je yg bermanfaat untuk manusia sejagat... kongsi resepi ke atau apa2 je la yang boleh berkesinambungan sampai ke liang lahad, kurang2 you dah manfaatkan masa2 senggang you tu dgn sesuatu yg berguna dari memikir2 kekurangan diri.

Kalau tak tau nak buat blog, bercucuk tanam la apa2... tanam la sepohon pokok besar di depan rumah contohnya pokok jambu ke... at least dapat la dimakan manusia dan burung2, insyaallah pahla kau akan berkesinambungan sampai kau meninggal. Jangan plak kau tanam durian, ( boleh tanam.. tapi bukan la kat depan rumah).... kalau orang parking kereta tertimpa pulak buah durian tu kat keta diorang dah satu hal pulak..

Ok la... itu je la I membebel... ingat ya... Allah itu Maha Adil. Berbaik sangkalah dengan-Nya.. Pasni tak nak dengar lagi tentang... "kalaulah aku macam dia... macam dia.... macam engkau.". You hate your life while some other maybe dream of having yours..







4 comments:

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...