Tuesday, February 28, 2012

Kisah Ekin Mawi melahirkan anak dan sesuatu yg boleh kita pelajari darinya

Dah lama I tertanya-tanya apa khabarnya kandungan si Ekin isteri Mawi.   Alhamdulillah dah terjawab hari ni bila Ekin melahirkan seorang bayi perempuan seberat 2.8 kg (secara normal.... huuu sakitnyaa... haha terbayang2)  di Hospital Pakar An-Nur Hasanah, Bangi setelah Ekin dimasukkan hospital pada pukul 7.30 malam semalam.

Mari pelajari sesuatu dari Ekin...

Tapi ada sedikit ilmu yg boleh kita dapat di sini iaitu bila mana I baca itu ari bagaimana Ekin menjaga kandungannya setelah 2 kali keguguran.   (tak ingat la terbaca kat mana).   Ekin kata, keluarganya menjaga dia bagaikan anak raja di mana sepanjang kehamilan, beliau tak dibenarkan buat apa-apa. Malah ibunya sanggup tinggal bersamanya di KL semata2 untuk menjaga dia.  Maybe Ekin just makan tido, mandi solat je kot?  Wah seronoknya.....Hehe..  Sementara untuk penjagaan janin pula, beliau membuat suntikan menguatkan rahim

So, buat anda yg sering keguguran, kali ni kalau mengandung lagi... silalah buat cara macam Ekin ni kay!   Pengorbanan orang2 sekeliling memang diperlukan.




Gambo bayi? Buat masa ni takde.... korang tengok je la gambo2 rumah aku yg tengah kacau bilau hasil kerja2 diorang mengecat ni.


sian aku sensorang me"release" segala benda ni...
hubby I outstation... T __ T










menu desperate  pagi td sebab penat semalaman 
wat keja sensorang - lempeng kelapa



SAYANG NAK DIBUANG!!!

Dalam sibuk-sibuk memunggah gerobok lama, 
terjumpa buku-buku yg penuh sentimental value...


Subjek math terawal si Ain - Mental arithmetic


Subjek arab terawal si Ain ketika tadika

Antara majalah2 kesayangan masa baru2 kawin



20 comments:

  1. Replies
    1. Menu desperate mmg sedap... pagi td bdn penat sgt nak masak yg pelik2.

      Delete
  2. adoii brg2 yg ada sentimental value jn buang sis..syg kan..huhu
    *ehem bak lempeng skittt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Wani.. Kak Mirror mmg simpan walaupun menimbun2.. hehe.

      Lempeng ptg ni dah abis Dik.. sorry.

      Delete
  3. haha. time2 umah cmni mmg slalo jmpe barang2 yg da lame simpan:)

    ReplyDelete
  4. mm, tu lah ada gak baca cerita si ekin tu, alhamdulillah... tp ye lah kan, kalau dah mmg asyik keguguran tu, mesti nk kena jaga betol2 kan. beshnya dah ada baby

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Hany... tak boleh nak lasak2 sgt. Kena banyakkan rehat.

      Delete
  5. merasai saat yang dilakukan oleh EKIN dan familynya..
    kak....
    banyaknya kenangan lama... kena simpan bt kenangan..jgn dibuang tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la Ayu... tak sampai ati pulak nak buang barang kenangan anak2. Mana la tau one day dia nak tengok tulisan dia masa tadika kan?

      Delete
  6. semua barang kenangan saya habis di makan anai-anai.. adeh!

    ReplyDelete
  7. dalam banyak2 gambar, yg paling I nampak ialah lempeng tu..sheddapnya!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eish..sedap pe lempeng..lagi la kalu lempeng nyior muda...uuuuuuu sedapnya.......

      Delete
    2. Uuuu memang sedap Gie, cicah sambal tumis...

      Delete
  8. brg lama mmg pasti ada sentimental valuenya kann =)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...