Friday, April 27, 2012

Anda rajin ambik gambar anak anda?

Kadang kan rasa pelik... contohnya mcm I sendiri, bukan nak mengata sesiapa.... kita dah tau yg pihak sekolah dah sediakan photographer, tapi kita tetap jugak nak ambik gambar anak kita di hari bersejarah mereka guna camera kita sendiri.  Korang mcm tu tak?.  Sudahnya bukan dapat mutu gambar yg cantik pun sebab malu2 kucing kat depan stage tu.  :D..

Mungkin kita belajar dari kesilapan masa lampau, zaman dulu mak ayah kita takde camera.. (saya la bukan awak).   Banyak kenangan manis masa silam yg telah Allah ciptakan sepanjang kita berlari mengejar kanvas waktu, tapi semua itu hanya terakam dlm memory.   Nak cerita pada anak pun, takde supporting evidence.. Sudahnya anak asyik bertanya :

"Mama, betul ke dulu kat sekolah mama ada hantu?" Tanya Shashal semalam.  Yg tu memang la takde gambar sbg bukti  kan... tapi bila dia tanya....

"Mama, Mama kata... Mama pernah masuk pertandingan bla bla bla... takde gamba pun?". 

"Entah la.... takde gambonya la Nak... Cikgu ada ambikkan... tapi Mama tak beli."

Puan2....Betul la sebenarnya apa yg anda cuba lakukan  tu, kalau buat "daily snap" untuk diorang pun lagi bagus u ollsss....lol......Ambik gambar dari dlm perut hingga la mereka dah keluar pastu tiap2 pagi mereka bangun tido je snap gambo...Tapi sanggup ke?.  Malaysia Book Of Record la jawabnyaa kalau mcm tu.

Tapi kan.... ada site effect tak kesan dari cahaya camera ke atas muka kita klu kita ambik gambo tiap ari? Hik hik.... I terperasan, makin I snap gambo, mcm makin bertambah plak wrinkle kat muka I ni., adakah itu puncanya?...... keh keh keh...(mengarut betul).  Sebenarnya bukan apa, teringat sorang kwn cuba  menakut2kan I.. "Hey, jgn asyik nak ambik gambo je lah..nt hilang seri".... merepek je kan?. Hmmm... jgn harap I nak percaya.





Panas terik hari ni kat sekolah si Ain - dapat minum air kelapa kat dewan dia ni... rasa lega sangat...
Pastu kan.. buat posing jakun konon2 mcm tak pernah  jumpa bendalah ni..
Memang dah lama tak jumpa pun... kat pasaraya tempat I selalu nyoping tu... mana ada jual mee siput ni..

2 comments:

  1. i like bokeh air kelapa u tu...
    eh mee siput tu nampak mcm keropok.. kena masak atau dimakan mcm tu je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eny... yg bokeh tu... auto boleh la... klu manual..hmmmm... tak pernahnya nak menjadik klu I yg buat.:D

      Mee siput tu penjual tu dah goreng.. tggl mkn mcm tu je. Sedapp...

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...