Wednesday, May 16, 2012

Seminggu lagi boleh la raya... :D

I tau la... you all dah ganti puasa masa puasa syawal yg lepas kan?. Takpe la, I akui I ni tertinggal keretapi dlm kes2 mcm ni sebab I ni kuat makan dan banyak "godaan" sepanjang tahun... lagi2 kalau IRP beli macam2 jajan kat rumah ni. :D.   Minggu ni tak membeli sgt sbb darlingku itu sgt sibuk, jd peluang mcm ni boleh la diguna utk membayar  puasa habis2an.

Itu ari belikan Shashal baju melayu baru... bukan utk raya..sesaja beli  sbb
baju melayu yg sedia ada dah TERhantar kat tailor utk contoh..

Tapi I  ingat nak selang seli la membayar puasa ni.. sebab esok ni teringin nak breakfast date ngan IRP kat kedai roti canai yg sedap tu..

Malam tadi, target nak bangun pukul 4, dah kunci jam semua... tapi terjaga 4.30... kelam kabut masak, sudahnya hanya berlaukkan telur mata kerbau, segelas susu segar dan segelas air teh panas.   Semuanya itu dapat memberikan kita tenaga sepanjang hari.  Ha oh ya.. jgn lupa kurma (kalau ada).


Walaupun berpuasa, tanggungjawab seorang ibu jgn pula dilupakan.. hari ni masak simple2 je... bakar daging, sup sayur dan salad..



bahan2 utk pencicah daging bakar..




tuangkan kicap! Siap!! Boleh diguna
utk ikan bakar contohnya ikan terubuk, cencaru dan  ikan kembung..


bahan2 utk salad..





Sup sayur in the making..


"tuan2.. jika ingin memilih isteri, pilihlah yg cantik2..
tapi jika ingin memilih sayur2an.. pilihlah yg HODOH2..
yg berlubang2.. sbb itu petanda ulat pun sudi nak 
makan, insyaallah tak disembur racun la kot..:D" Kak Mirror..





Ok la puan2... bagi yg belum membayar puasa tu, marilah kita marathon membayar puasa secara besar2an bersama saya!

p/s :  Last2 kan... entry ni I bubuh dlm label PUASA GANTI..  senang nak rujuk di masa depan  :D sbb sejak dah tak menulis diary ni... susah sikit utk mengingat tarikh2 penting. 

10 comments:

  1. mak win pun suka pilih syr yg hodoh2 Dan yg byk lubang dh dimkn ulat..yg cantik2 tu msti dijaga dgn racun serangga katanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sana (Sarawak), lg banyak sayur-sayuran yg segar kan Win?. Teringat masa kami gi sana dulu... sedap2 dan fresh2 sayur2an dia. Memang best dpt makan pucuk2 paku yg segar2.

      Delete
  2. haa.. sama kes ngan Cik Yong..
    mohle kita cepat2 menggantikannya.
    tapi kat sini subuh 3.20pagi maghrib 6.15.
    kalau nak sahur ambik ko Cik Yong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom Cik Yong!! Ada 1 bln lebih je lg ni sebelum ramadhan.

      3.20 mmg awal sgt tu.. Pkl 2 la Cik Yong kena bangun.. :D. Teringat masa bln posa kat Mekah..

      Delete
  3. salam kenal.. selamat mengganti puasa ya... habis tu, raya dulu la ya... ogyep x yah ganti tahun ni, tahun lepas dapat puasa penuh... Alhamdulillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Ogyep..;)

      Seronoknya la org yg dpt puasa penuh... Kak Mirror dpt puasa penuh cuma masa blom jd anak dara dulu2.

      Delete
  4. Mak Dara pun br plan nak ganti puasa mula minggu dpn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom Mak!! Pastu kita boleh "raya sakan!!".

      Delete
  5. huhuhuuu ada 3 hari lagi ni.. tak tau bila bleh ganti, asyik ke site je, panas kalau puasa jgk mesti jadi sekerat hari hahahahhahaha!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 hari saja lg??? Alahai jelousnya kita...

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...